Companii

În timp ce Grecia a ajuns a cincea ţară din Europa în funcţie de dimensiunea PPA-urilor semnate anul trecut, România este aproape blocată. De ce nu se încheie astfel de contracte care ar debloca investiţiile?

Autor: Roxana Petrescu

17.02.2024, 11:13 51509

Dezvoltatorii de proiecte de energie verde visează la contracte pe termen lung, aşa-numitele green PPA-uri (power purchasing agreements) care le-ar facilita accesul la finanţare, dar problema este că în acest moment cumpărătorii nu se înghesuie să intre în contracte cu preţuri fixate pe ani de zile, când piaţa se duce în jos şi nimeni nu ştie ce se va întâmpla în 2025. Dar în acest timp, alte state au făcut un an istoric din 2023 în ceea ce priveşte dimensiunea PPA-urilor semnate, o surpriză majoră fiind Grecia, din nou.

Anul trecut, România a semnat doar trei PPA-uri (power purchasing agreements), cu o capacitate de 77 MW, infimă faţă de capacităţile care s-au semnat la nivel european, arată datele prezentate de compania Pexapark, platformă de consultanţă în domeniul contractării de energie verde, în cadrul celei de-a doua ediţii a conferinţei Romanian Green PPA. La nivel european, piaţa de PPA-uri a ajuns la un nivel istoric anul trecut, cu contracte semnate pentru o capacitate de 16,2 GW (16.200 MW), în creştere cu 41% faţă de 2022. Că număr de tranzacţii, piaţa europeană a PPA-urilor a ajuns la 272 de acorduri, mult peste nivelul de 164 de tranzacţii din 2022. Spania, Germania şi Italia sunt cele mai active pieţe pentru semnarea de green PPA-uri, nicio surpriză aici, dar ceea ce este de remarcat este ascensiunea Greciei care a reuşit să bifeze contracte de 950 MW în 2023. Cu acest nivel, mult peste cei 77 MW ai României, Grecia a devenit a cincea cea mai mare piaţă pentru PPA-uri anul trecut. De altfel, Grecia a intrat anul trecut în topul primelor 10 ţări la nivelul UE în ceea ce priveşte dimensiunea proiectelor solare instalate, cu o capacitate de 1,6 GW, după cum arată o analiză a SolarPower Europe.

„Piaţa PPA-urilor din România este abia la începutul dezvoltării sale“, a precizat Alex McGregor, senior analyst PPA markets, Pexapark, în cadrul conferinţei Romanian Green PPA. „Interesul din partea dezvoltatorilor este ridicat, dar pe partea de preluare a energiei opţiunile sunt încă limitate în comparaţie cu alte pieţe.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO