Companii

Nadia Badea, partener Clifford Chance: Piaţa de energie regenerabilă din România va continua să atragă investitori importanţi şi în 2024, în paralel cu accelerarea tendinţelor de consolidare în banking, retail, servicii medicale sau tehnologie

Nadia Badea, partener Clifford Chance: Piaţa de energie...

Autor: Cristina Bellu

31.01.2024, 11:25 158

Oportunităţile de fuziuni şi achiziţii din piaţa locală vor continua să atragă în 2024 tot mai mulţi investitori de calibru, în timp ce industriile strategice vor rămîne în centrul atenţiei, potrivit celui mai recent raport Clifford Chance Global M&A Trends 2024.

„România se aliniază tendinţelor globale şi, în anumite sectoare, chiar impune un ritm mai alert decât pieţele dezvoltate. Industria energiei regenerabile a fost extrem de dinamică în ultimii ani şi, din semnalele pe care le primim din partea unor mari clienţi pe care îi asistăm la nivel internaţional, va continua să atragă investitori importanţi şi în acest an. Asistăm, totodată, la accelerarea tendinţelor de consolidare în industrii cheie precum Banking, Retail, Servicii medicale sau Tehnologie”, spune Nadia Badea, Partener Clifford Chance şi coordonator al practicii de M&A din România.

La rândul său, Loredana Ralea, Counsel în practica de M&A a Clifford Chance Badea, estimează că piaţa de M&A din România va rămâne la un nivel de performanţă similar celui din 2023.

În ceeea ce priveşte însă durata de realizare a tranzacţiilor, acesta tinde să fie una mai extinsă, pe de o parte ca urmare a unei tendinţe de analiză mai detaliată a investiţiilor (due diligence) de către potenţialii investitori, dar şi datorită faptului că anumite industrii sau arii de analiză din procesul tranzacţional sunt supuse unui cadru de reglementare tot mai complex.

„În acest context, finalizarea cu succes a proiectelor M&A, în termene rezonabile, va depinde de modul în care părţile implicate reuşesc să planifice strategic fiecare tranzacţie, încă de la început”, adaugă Loredana Ralea.

Potrivit raportului Clifford Chance, la nivel global, activitatea de fuziuni şi achiziţii se va intensifica în 2024, pe fondul unui climat macroeconomic care se stabilizează, iar finalizarea tranzacţiilor va fi influenţată de factori geopolitici, de noile tehnologii şi de răspunsul autorităţilor de reglementare.

Cele mai dinamice sectoare vor fi Energia şi Serviciile medicale, pe măsură ce tranziţia energetică se intensifică, iar industria medicală – confruntată cu o scădere importantă a veniturilor în contextul expirării brevetelor pentru medicamente – se orientează spre creşterea anorganică. De asemenea, este de aşteptat ca Inteligenţa Artificială generativă să determine o transformare semnificativă în sectorul tehnologiei.

Principalele tendinţe M&A la nivel global în 2024, potrivit raportului Clifford Chance

1. Tranziţia energetică: Activitatea M&A este determinată de schimbarea politicilor guvernamentale

Politicile guvernamentale şi stimulentele fiscale conduc la creşterea investiţiilor în proiecte de energie curată şi decarbonizare în 2024. Chiar dacă Summitul COP 28 a ajuns la un consens privind renunţarea la combustibilii fosili, este de aşteptat să asistăm în continuare la consolidarea sectorului de Petrol şi Gaze, în acest an.

2. Tehnologie: AI, în centrul atenţiei M&A

Inteligenţa Artificială reprezintă marele progres tehnologic al epocii noastre. Pe măsură ce atenţia guvernelor şi a autorităţilor sporeşte, activitatea de fuziuni şi achiziţii de tehnologie va rămâne în vizorul activităţii de reglementare. Cadrul juridic fragmentat şi incertitudinea asociată inteligenţei artificiale vor influenţa strategiile de business, stimulând şi activitatea M&A.

3. Antitrust: termene de finalizare extinse şi control mai atent

În contextul în care procedurile de reglementare şi control devin tot mai complexe la nivel global, companiile trebuie să-şi planifice cu atenţie strategia M&A în linie cu politicile globale de control al fuziunilor, politicile de investiţii străine directe (ISD) şi reglementările europene privind subvenţiile străine (EU Foreign Subsidies Regulation), pentru a încheia tranzacţiile cât mai repede posibil. Tendinţa autorităţilor de reglementare cu puteri sporite de a acţiona independent sau de a avea opinii divergente adaugă un plus de imprevizibilitate şi risc în derularea procesului tranzacţional.

4. Lanţurile de aprovizionare: activitatea M&A este stimulată de nevoia de securizare a livrărilor

Factorii geopolitici, inclusiv potenţiala escaladare a sancţiunilor şi controalelor la export impuse Chinei şi posibilele contramăsuri din partea chineză, determină companiile să-şi reconfigureze lanţurile de aprovizionare. Multe companii adoptă strategii de regionalizare pentru a atenua aceste riscuri, iar obiectivul de a securiza lanţurile de aprovizionare va stimula în următorul an activitatea de fuziuni şi achiziţii în domenii precum industria auto, retail şi comerţ electronic sau servicii medicale. Sunt de aşteptat achiziţii pe verticală, alianţe strategice şi parteneriate care să asigure accesul la resursele limitate şi stabilitatea lanţurilor de aprovizionare.

5. Capitalul privat: deblocarea planului de tranzacţii

Tranzacţiile cu capital privat vor fi o componentă cheie în creşterea volumului şi valorii pieţei M&A din acest an. Stabilizarea ratelor dobânzilor şi a nivelului inflaţiei, combinată cu o creditare mai accesibilă generează încredere şi stabilesc premisele pentru o activitate mai intensă. Pe de altă parte, o atenţie sporită din partea a cumpărătorilor va pune presiune pe evaluări, randamente şi termene de finalizare a tranzacţiilor. Pe partea vânzătorilor, interesul de a asigura lichiditate şi de a returna capital investitorilor va impune o abordare pragmatică în procesul de vânzare.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO