Companii

Terapia cu aspirina, efecte pozitive si riscuri

13.11.2003, 00:00 138



Folosirea cu regularitate a aspirinei poate determina riscuri crescute de aparitie a cancerului pancreatic la femei, potrivit unui nou studiu citat de CBS.



O echipa de experti de la Harvard si Women's Hospital din Boston au constatat ca femeile care au luat doze de una sau doua aspirine pe saptamana timp de cel putin 20 de ani inregistreaza riscuri cu 58% mai mari de a dezvolta cancer de pancreas, iar riscurile au crescut direct proportional cu amploarea dozei.



In cazul celor care obisnuiau sa ia 14 sau mai multe pastile de aspirina pe saptamana riscurile au crescut cu 86%, in timp ce femeile care au luat una-trei aspirine pe saptamana au inregistrat o crestere cu 11% a riscurilor de imbolnavire de cancer.



Aspirina si alte medicamente similare au un efect antiinflamator cunoscut pentru actiunea rapida in eliminarea durerilor de cap sau a altor tipuri de dureri si in prezent un mare numar de persoane iau zilnic o doza minima de aspirina pentru reducerea riscurilor aparitiei de boli cardiace.



De asemenea, aspirina pare capabila sa asigure o protectie sporita impotriva cancerului de colon, iar numeroase studii recente asupra proprietatilor aspirinei sunt axate pe prevenirea cancerului.





Buna si pentru dureri artritice



Femeile care au luat cele mai multe pastile de aspirina de-a lungul studiului sustin ca au recurs la acest medicament din cauza durerilor de cap sau a altor dureri cronice, cum ar fi cele artritice.



Totusi, acest studiu nu este un motiv pentru ca femeile sa nu mai foloseasca aspirina, intrucat, in acest stadiu sunt necesare noi evaluari clinice pentru a permite obtinerea unei concluzii.



Pe de alta parte, nu poate fi negat faptul ca aspirina este un medicament puternic si care nu trebuie luat in mod regulat fara consultarea unui medic. Efectele secundare printre care sangerarile sau alergia pot fi dezastruoase. Cercetatorii sustin insa ca femeile vor trebui sa discute serios cu medicii lor inainte de a decide sa ia aspirina in mod regulat.



Femeile care iau o doza zilnica redusa de aspirine impotriva bolilor de inima sunt sfatuite sa isi intrebe medicii despre riscurile pe care le comporta acest produs aproape banal, sustin expertii citati de CBS, care insista ca aceasta optiune sa fie urmata doar de catre persoanele cu riscuri crescute de aparitie a bolilor cardiace. Oricum, in opinia autorilor studiului, aceste beneficii depasesc riscurile aparitiei cancerului de pancreas, bolile de inima fiind responsabile pentru moartea a aproape un milion de oameni anual, in timp ce victimele cancerului de pancreas sunt aproximativ 30.000 pe an.



In prezent nu se poate spune cu certitudine daca aceste concluzii se aplica in aceeasi masura si barbatilor sau daca, in cazul femeilor, vor fi confirmate si de alte studii ulterioare.



Dar, potrivit CBS, aceste afirmatii pot fi un semnal de avertisment pentru femeile care fac abuz de "medicamentul minune".





Evenimente coronare majore



Pe de alta parte, in aceeasi perioada a fost realizat un studiu referitor la tratamentul profilactic cu aspirina pentru fluidizarea sangelui si prevenirea blocajelor coronariene, care a demonstrat ca pot aparea evenimente coronare majore. Studiul a fost prezentat la CHEST 2003, a 69-a reuniune stintifica anuala a American College of Chest Physicians, si este citat de site-ul DocGuide.com.



Potrivit lui Emile Ferrari, profesor de cardiologie si medic la Spitalul Universitar Pasteur din Nisa, Franta, rezultatele studiului au aratat ca pacientii care pareau stabili din punct de vedere al afectiunilor coronare au inregistrat episoade coronare, inclusiv angina si infarct de miocard in decurs de o saptamana de la sistarea profilaxiei cu aspirina.



"Studiul nostru arata ca terapia cu aspirina nu poate fi intrerupta sigur in nici un caz, dar mai cu seama la pacientii care au un istoric de boli coronare", a declarat el. Pentru acest studiu au fost urmarite 1.236 de persoaen care au fost spitalizate la un moment dat cu atac de cord sau alt eveniment coronar acut la Spitalul Universitar Pasteur.



Dupa analizarea fiselor lor medicale, cercetatorii au aflat ca 500 dintre acestia au luat aspirina pentru reducerea afectiunilor lor, la recomandarea medicilor. Din acest subgrup, 51 au fost spitalizati in curs de o saptamana dupa intreruperea tratamentului cu aspirina. Un numar de 20 dintre ei renuntasera la aspirina fara avizul medicului, iar restul au intrerupt tratamentul la sugestia medicilor, pentru a evita potentiale hemoragii in timpul unor proceduri chirurgicale minore sau interventii stomatologice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO