Companii

Teleneor va ajunge lider in Scandinavia

08.06.2000, 00:00 20



Divizia Bravida, a operatorului norvegian de telecomunicatii cu capital de stat, Telenor, va fuziona cu firma suedeza BPA, intr-o afacere care va duce la aparitia celui mai mare grup de instalatii si servicii pentru telecomunicatii din peninsula scandinava, transmite Reuters.

Fuziunea dintre BPA si Bravida va conduce la formarea unei companii cu peste 13.000 de angajati si o cifra de afaceri previzionata pentru anul in curs de peste 13 miliarde de coroane suedeze (1,49 miliarde dolari). "Noua companie va fi lider de piata in zona scandinava, cu posibilitati majore de dezvoltare in viitor", a spus un oficial al Telenor. Telenor si BPA vor detine fiecare cate 48% din actiunile noii companii dupa ce va fi incheiat procesul de fuziune, in timp ce restul de patru procente vor fi detinute de directorii corporatiei.

Potrivit declaratiilor oficialilor Telenor, compania isi va reduce, in urmatorii doi ani, pachetul de actiuni la aproape 33-34%, urmand ca intr-o perioada de cinci ani sa vanda chiar mai mult din acesta, dupa ce noua companie va fi listata la bursa.

Analistii preconizeaza ca noua fuziune va ascuti si mai mult competitia in acest sector in zona scandinava, principalul competitor fiind compania suedeza cu capital de stat Telia Ab, cu care operatorul norvegian a avut o alianta anul trecut. Atat Telia cat si Telenor sunt in prezent in curs de privatizare.

Noua companie se va numi Bravida si va fi inregistrata in Norvegia, cu toate ca sediul central va fi situat in Suedia. Compania va avea 7.300 de angajati in Norvegia, 6.200 in Suedia, iar restul vor lucra in Danemarca.

Grupul Telenor a vandut, la inceputul acestui an, divizia sa britanica Storm Telecommunications echipei de manageri a societatii, care au fost sprijiniti financiar si de multimiliardarul George Soros. Vanzarea survine dupa esecul inregistrat in luna decembrie a anului trecut in cazul fuziunii cu compania suedeza Telia. Daca operatiunea ar fi reusit, cele doua grupuri intentionau sa renunte la unele active considerate neesentiale, printre care si societatea britanica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO