Companii

Suedia redeschide capitolul nuclear pentru a acoperi creşterea semnificativă a cererii de energie la nivelul anului 2040. Renunţă la 100% verde şi trece la 100% fără fosili

Suedia redeschide capitolul nuclear pentru a acoperi...

Autor: Roxana Petrescu

28.06.2023, 12:00 174

Suedia, unul dintre cele mai verzi state din punctul de vedere al producţiei de energie, trece de la o strategie 100% regenerabile la una de 100% fără combustibili fosili, ceea ce redeschide calea pentru energie nucleară, sursă la care ţara a dorit să renunţe în urmă cu 40 de ani. Practic, la nivel european sunt vizbile în acest moment două direcţii privind energia nucleară: una aplicată de Germania, care merge mai departe cu scoaterea din funcţiune a reactoarelor nucleare, şi una aplicată de state precum Suedia sau România, care merg mai departe cu investiţiile nucleare.

Parlamentul suedez a adoptat săptămâna trecută o nouă ţintă privind energia, ceea ce practic dă mână liberă guvernului să meargă mai departe cu planurile de a construi reactoare noi într-o ţară care în urmă cu 40 de ani a votat eliminarea energiei nucleare.

„Schimbarea ţintei de la 100% energie verde la 100% fără combustibili fosili este esenţială pentru planul guvernului de a adresa dublarea aşteptată a cererii de energie, până la 300 TWh în 2040 şi să atingă ţinta de emisii zero până în 2025“, se arată într-un articol publicat de Reuters. În acest moment, energia nucleară asigură 40% din cererea de energie a Suediei, arată datele publicate de World Nuclear Association, ţara având acum în funcţiune circa 6.900 MW în energie nucleară. În 1980, guvernul suedez a luat decizia de scoate din funcţiune reactoarele nucleare, decizie asupra căreia avea să revină în 2010. Cu toate acestea, Suedia a închis totuşi peste 4.000 MW de capacitate nucleară. În total, producţia de energie a Suediei este de circa 163 TWh, cele mai importante surse fiind hidro (44%), nuclear (30%) şi vântul (17%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO