Companii

Studiu Coface: Numărul de insolvenţe de anul trecut a rămas la un nivel similar cu cel din 2022, iar podiumul companiilor insolvente s-a păstrat, cele mai multe fiind din construcţii şi comerţ

Studiu Coface: Numărul de insolvenţe de anul trecut a...

Autor: Alexandra Matei

22.02.2024, 00:07 322

Numărul insolvenţelor a rămas anul trecut la un nivel similar cu cel din 2022, arată datele din cel mai recent studiu Coface privind situaţia insolvenţelor din România.

În 2023, s-au deschis 6.650 de proceduri noi de insolvenţă faţă de 6.649 în anul precedent, iar podiumul companiilor insolvente a rămas neschimbat, cele mai multe fiind din construcţii şi comerţ.

„În ultimii cinci ani vedem că numărul de insolvenţe se menţine relativ constant, iar în ultimii doi ani dinamica semestrială este aproximativ egală cu 0%, ceea ce arată o stabilitate a mediului antreprenorial românesc. Totuşi, la nivel microeconomic se conturează o serie de provocări pentru 2024, cum ar fi scăderea consumului, costul de finanţare mare dar şi noul set de taxe şi impozite intrat în vigoare începând cu acest an, care vor pune o presiune constantă pe activitatea economică“, a spus Tiberiu Chesoi, head of claims department Coface România, în timpul unei conferinţe de presă.

În sectorul construcţiilor, 1.446 de firme au intrat anul trecut în insolvenţă, în timp ce în comerţul cu amănuntul numărul acestora a ajuns la 825 şi în comerţul cu ridicata şi distribuţie la 815.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO