ZF Live

ZF Live. Dumitru Nancu, director general, FNGCIMM: Venim cu o nouă schemă de ajutor de stat de peste 86 mil. lei pentru companiile care au luat credite prin IMM Invest şi care au fost afectate de creşterea ROBOR

Dumitru Nancu, director general, FNGCIMM: Vorbim de o nouă schemă care se adresează doar celor care au accesat între aprilie 2020, când am început programul IMM Invest şi iunie 2022. În 2020 erau facilitate opt luni de zile fără dobândă, un credit pe 6 ani avea o dobândă ROBOR plus 2% pe medie. Noi am început programul cu un ROBOR de 2,4%, iar la finalul perioadei ar fi ajuns la 8%.

Dumitru Nancu, director general, FNGCIMM: Vorbim de o nouă schemă care se adresează doar celor care au accesat între aprilie 2020, când am început programul IMM Invest şi iunie 2022. În 2020 erau facilitate opt luni de zile fără dobândă, un credit pe 6 ani avea o dobândă ROBOR plus 2% pe medie. Noi am început programul cu un ROBOR de 2,4%, iar la finalul perioadei ar fi ajuns la 8%.

Autor: Ramona Cornea

21.02.2024, 09:00 403

 „Vorbim de o nouă schemă care se adresează doar celor care au accesat între aprilie 2020, când am început programul IMM Invest şi iunie 2022. Sunt 9.200 de firme care se încadrează în această schemă.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) va veni cu o nouă schemă de ajutor de stat în valoare de peste 86 mil. lei pentru companiile care au luat credite prin IMM Invest şi care au fost afectate de creşterea ROBOR, spune Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM.

„Vorbim de o nouă schemă care se adresează doar celor care au accesat între aprilie 2020, când am început programul IMM Invest şi iunie 2022. În 2020 erau facilitate opt luni de zile fără dobândă, un credit pe 6 ani avea o dobândă ROBOR plus 2% pe medie. Noi am început programul cu un ROBOR de 2,4%, iar când a explodat ROBOR a fost onest din partea noastră, a fondurilor de garantare, să intervenim şi să creăm un produs pentru cei care la momentul aprilie 2020 au contractat un credit cu ROBOR la 2%, dobândă totală de 4,4% şi care la finalul perioadei ar fi ajuns la 8%“, a spus el în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Schema de minimis, cu un buget de 86.560.000 lei, va finanţa diferenţele de dobândă care nu pot fi acoperite din ajutorul de stat aprobat prin acordurile de finanţare. Dumitru Nancu spune că 9.200 de companii s-ar putea încadra în noua schemă de ajutor de stat.

„Sunt 9.200 de firme, noi am centralizat de la toate instituţiile financiare bancare.“

„Omul n-a plătit nimic, noi trebuie să plătim instituţiilor financiar-bancare dobânda în cele opt luni. Când au început să plătească oamenii, ei nu mai aveau bani şi atunci singura soluţie era să intre în default. Şi atunci am găsit această soluţie, ne-am întâlnit cu sistemul financiar-bancar. Sunt 9.200 de firme care se încadrează în această schemă“, detaliază Nancu.

Programul va fi valabil până la data de 30 iunie 2024, iar plăţile în cadrul prezentei scheme se vor efectua până la data de 31 decembrie 2025.

„Banii vor merge la bănci pentru că băncile au suportat cheltuielile, ele nu au băgat companiile în default. Cele 86 mil. de lei merg la bănci. Guvernul propune ca toţi cei care au plătit sau le-a fost plătit de bancă să se achite de ceea ce am avut în decizie, având în vedere că creşterea ROBOR-ului n-a fost nici vina băncii, nici vina noastră, e vina pieţei“, a mai spus directorul general al FNGCIMM.

Schemele de ajutor de stat ataşate programelor IMM Invest şi IMM Invest Plus au susţinut acordarea unui număr de 84.547 de garanţii în perioada 2020-2023, în valoare de 54,3 mld lei, care au atras finanţări de peste 63,8 mld. lei, reprezentat un record european, spune Dumitru Nancu.

„În ultimul raport al Băncii Europene de Investiţii şi a Fondului European de Investiţii, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a aşezat România pe primul loc în ceea ce priveşte garanţiile ca număr şi ca volum acordate în această perioadă. Am avut perioada pandemiei în care economia a fost închisă timp de patru luni de zile, după care a urmat schema de ajutor de stat pentru Ucraina.“

Potrivit acestuia, în perioada 2020-2023, în portofoliul FNGCIMM au intrat 9 programe guvernamentale, iar numărul de garanţii acordate de instituţie în această perioadă a depăşit 143.677 de garanţii, în valoare de 72,4 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO