Companii

Studiile de fezabilitate învechite, problema de la temelia proiectelor publice din construcţii: „Creşterile explozive de preţuri nu sunt cuprinse nicăieri“

Studiile de fezabilitate învechite, problema de la...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

09.06.2022, 00:07 168

♦ Soluţia ar fi, cred constructorii, ca autorităţile să găsească o formulă prin care să automatizeze procesul de actualizare a studiilor de fezabilitate indiferent de data la care au fost realizate iniţial şi să se facă un update între data în care au fost emise şi data licitaţiei.

Proiectele şi lucrările demarate pe baza studiilor de fezabilitate învechite, neactualizate sunt una dintre marile probleme cu care se confruntă industria construcţiilor, care deja trece prin provocări majore legate de deficitul forţei de muncă şi scumpirile galopante.

„În ecuaţia unei noi clădiri, studiile de fezabiltate sunt precum fundaţia pe care îţi clădeşti clădirea. Dacă fundaţia nu este solidă, dacă nu ai un fundament corect, nu te poţi baza pe ceea ce ridici deasupra ei. La modul în care sunt lansate acum în piaţă studiile de fezabilitate, frizează tocmai obiectivul lor principal – fezabilitatea unei lucrări. Studiile pe care se bazează procesul de achiziţie publică în prezent sunt depăşite, au o vechime de doi-trei ani, fără a cuprinde creşterile explozive de preţ la materialele de construcţie, la costurile de transport sau la energia electrică“, constată Daniel Piţurlea, CEO-ul companiei de construcţii Concelex, una dintre cele mai mari de pe piaţa locală de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO