Companii

Strategia fermierilor împotriva scăderii preţului porumbului: joacă pe bursă cu marfa din hambar sau se gândesc la export direct

Strategia fermierilor împotriva scăderii preţului...

Autor: Gabriel Razi

19.09.2013, 00:08 392

Preţul porumbului a ajuns la sfâr­şitul lunii august la circa 120 de euro/to­nă (530 lei/tonă), la jumă­tate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi la cel mai redus nivel din ultimele trei sezoane, arată statistica oficială a Ministerului Agriculturii (MADR).

Dacă în alţi ani fermierii trimiteau porumbul imediat după recoltă în fermele de ani­male sau în silozurile traderilor, acum ei vorbesc despre diminuarea riscurilor prin tran­zacţiile pe Bursa de Mărfuri de la Paris, in­vestiţii în capacităţi de stocare sau ex­porturi directe.

Maximizarea câştigurilor din recolta de po­rumb este o miză enormă pentru producă­torii agricoli deoarece marjele de profit pentru această cultură sunt peste cele de la grâu sau orz şi, tradiţional, această materie primă este considerată ca fiind un centru de profit pentru agricultori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO