Companii

Statul e gata sa atraga investitorii financiari la privatizarea Electrica

26.03.2004, 00:00 17



Statul roman va facilita accesul investitorilor financiari la privatizarea filialelor Electrica pentru a evita lipsa unei competitii intre investitori, cum s-a intamplat in cazul Electrica Banat si Electrica Dobrogea, au spus pentru Ziarul Financiar surse implicate in procesul de privatizare al Electrica.



"Privatizarea celorlalte filiale ale Electrica va diferi foarte mult din punct de vedere structural fata de ce s-a intamplat la distributiile de electricitate negociate cu Enel. De aceea, vrem ca investitorii financiari sa poata avea la privatizare si pozitii puternice in cadrul unor consortii, adica sa poata avea participatia cea mai importanta in cazul unui consortiu din care trebuie sa faca parte si un investitor strategic. Deosebirea este ca pana acum un investitor financiar nu putea avea decat o participatie minoritara in cadrul unui consortiu, care nu putea fi condus decat de un investitor strategic", au explicat sursele citate.



Grupul energetic italian Enel a ramas singurul investitor interesat de preluarea pachetului majoritar al Electrica Banat si Electrica Dobrogea inca din faza depunerii ofertelor preliminare tehnice, dupa retragerea rand pe rand a celorlalti trei concurenti - EVN AG din Austria, BKW din Elvetia si Public Power Corporation din Grecia.



In plus, o expresie de interes pentru Electrica Banat a fost depusa de catre consortiul Grivco (Romania) - ABB Suedia, care intentiona sa atraga si alti investitori strategici si financiari. Candidatura consortiului a fost atunci respinsa pe motiv ca niciunul dintre cei doi parteneri nu avea calitatea de investitor strategic (adica sa deruleze afaceri in domeniul distributiei de energie electrica).



Astfel, statul roman s-a trezit fata in fata cu un singur investitor, cu luni de zile inaintea depunerii unei oferte financiare, pe de alta parte existand presiuni din partea organismelor internationale asupra statului de a incheia privatizarea celor doua filiale ale Electrica, dupa mai multe intarzieri. Aceasta situatie a slabit pozitia acestuia la negocieri in fata Enel, care in urma sugestiilor facute de ministerul economiei, si-a mai redus din planul de investitii pe care si-l propusese in favoarea unui pret mai mare pe pachetul de actiuni. Pretul tranzcatiei a fost adus la nivelul privatizarilor ce au avut loc cu ani in urma in Ungaria, potrivit unor declaratii recente ale oficialilor romani.



Vanzarea Electrica Banat si Electrica Dobrogea catre italieni a ramas acum o chestiune de ordinul zilelor, dupa cum afirma saptamana trecuta, Dan Ioan Popescu, ministrul economiei.



In paralel, procedurile de privatizare au fost incepute pentru alte trei filiale ale Electrica - Muntenia Sud, unde consultantul statului roman pentru tranzactie este firma PricewaterhouseCoopers, respectiv Oltenia si Moldova cu consultanta din partea Bank of America.



Electrica, cu opt filiale, este cea mai mare companie de pe piata romaneasca, cu o cifra de afaceri preliminata de 1,95 mld. euro, la un numar de 8,5 milioane abonati. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO