Companii

Statistica arata ca mai sunt industrii cu cresteri salariale. Angajatorii: „Nici vorba”

Statistica arata ca mai sunt industrii cu cresteri salariale. Angajatorii: „Nici vorba”
01.06.2010, 23:10 112

Salariile angajatilor din industria tutunului, IT, telecom sauenergie au crescut cu mai bine de 10% in primul trimestru al anuluifata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelorcentralizate de ZF pe baza statisticilor Institutului National deStatistica (INS). Angajatorii din aceste industrii spun insa carezultatele nu se valideaza in cazul companiilor lor, 2010 fiindinca un an in care si-au luat masuri de precautie in ceea cepriveste politica de salarizare.

Statisticile arata ca angajatii din domeniul fabricariiproduselor din tutun au avut parte de cele mai mari cresterisalariale in T1 2010 comparativ cu perioada similara a anuluitrecut, de pana la 22%. Astfel, daca in primele trei luni aleanului trecut salariul mediu net in aceasta industrie era de 2.620de lei pe luna, acesta a crescut pana la 3.200 de lei in primultrimestru al acestui an.

"Nu stiu de unde si-au luat cei de la Statistica datele, dar lanoi nu se confirma aceste valori ale cresterilor salariale", a spusGilda Lazar, Corporate Affairs Director al Japan TobaccoInternational (JTI) Romania, unul dintre cei mai mari producatoride tigarete de pe piata locala, fara a oferi informatii legate decresterile salariale ale angajatilor JTI din acest an.

Angajatii din IT si telecomunicatii urmeaza in topulsalariatilor cu cele mai mari cresteri salariale din economie,statisticile la primele trei luni aratand o majorare de peste 16% asalariilor nete in randul programatorilor si al softistilor, pecand salariile angajatilor din telecom au crescut cu 15,5%.

Nu se justifica cresteri salariale

"La noi nu s-a intamplat acest fenomen, iar cresterile salarialede anul acesta au fost foarte moderate. 2009 a fost un an destul dedificil si a necesitat o eficienta sporita, dar nu a fost un an incare sa se justifice cresterile salariale practicate in anii 2007sau 2008", sustine Mihai Tudor, directorul general al IBM Romania,subsidiara locala a celui mai mare furnizor de servicii IT dinlume. Tudor a mai precizat ca in cadrul IBM exista o multitudine deelemente prin care se masoara performanta angajatilor si de aceeain cazul unor majorari salariale se tine cont si de rezulatelefinanciare ale companiei.

"In fiecare an, cresterile salariale se fac pe baza performanteiindividuale si a firmei si se iau in considerare studiilesalariale, la care se raporteaza fiecare companie atunci canddecide sa faca majorari de salarii", explica Tudor.

Au dat afara angajatii cu salarii mici, iar salariulmediu din companie a crescut

Recruiterii spun ca angajatorii nu au operat majorari salarialeanul acesta, ci din contra, si-au redus din costuri inlocuind oparte din angajatii din management, iar ofertele salariale pentrupozitiile noi au scazut cu pana la 20% fata de anii anteriori.

"Singura explicatie pe care o gasesc pentru rezultatele dinstatistici este ca angajatorii care au facut restructurari auconcediat angajatii cu salarii mai mici, iar media salariilor celorramasi avut o valoare mai mare", explica Daniela Necefor, managingpartner la firma de executive search Total Business Solutions(TBS).

De aceeasi parere este si Daniel C., consultant in management sifost angajat in cadrul INS, care spune ca majorarile salarialeaparute in statistici sunt un rezultat al concedierilor operate decompanii.

"Este posibil ca esantionul folosit de INS sa nu aibareprezentativitate pentru companiile dintr-un anumit sector, pentruca datele obtinute de institut nu se verifica. O explicatie pentrucresterile salariale de la inceputul acestui an din statistici oreprezinta concedierile salariatilor cu salarii mai reduse", spuneDaniel C.

Cristian Gheorghe, general manager al firmei BusinessIntelligence Alliance (BIA), care desfasoara activitati derecrutare, payroll si leasing de personal, spune ca nu vor mai ficresteri salariale foarte mari anul acesta, pentru ca angajatoriisunt mai precauti si incearca sa-si mai reduca din costuri.

"Angajatii din industria tutunului au performat dintotdeauna,atat in vremuri de prosperitate economica, cat si in vremuri decriza si astfel s-ar putea explica cresterile lor salariale. Pe dealta parte, companiile vor pastra aceleasi niveluri salariale ca inanii anteriori, iar ofertele salariale pentru noii angajati sunt cu20% mai scazute", spune Gheorghe.

Pana la inchiderea editiei, reprezentantii INS nu au oferitexplicatii referitoare la cresterile salariale care au avut loc dela inceputul anului in unele sectoare economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO