Statistica arata ca mai sunt industrii cu cresteri salariale. Angajatorii: „Nici vorba”

Autor: Adelina Mihai 01.06.2010

Salariile angajatilor din industria tutunului, IT, telecom sau energie au crescut cu mai bine de 10% in primul trimestru al anului fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza statisticilor Institutului National de Statistica (INS). Angajatorii din aceste industrii spun insa ca rezultatele nu se valideaza in cazul companiilor lor, 2010 fiind inca un an in care si-au luat masuri de precautie in ceea ce priveste politica de salarizare.

Statisticile arata ca angajatii din domeniul fabricarii produselor din tutun au avut parte de cele mai mari cresteri salariale in T1 2010 comparativ cu perioada similara a anului trecut, de pana la 22%. Astfel, daca in primele trei luni ale anului trecut salariul mediu net in aceasta industrie era de 2.620 de lei pe luna, acesta a crescut pana la 3.200 de lei in primul trimestru al acestui an.

"Nu stiu de unde si-au luat cei de la Statistica datele, dar la noi nu se confirma aceste valori ale cresterilor salariale", a spus Gilda Lazar, Corporate Affairs Director al Japan Tobacco International (JTI) Romania, unul dintre cei mai mari producatori de tigarete de pe piata locala, fara a oferi informatii legate de cresterile salariale ale angajatilor JTI din acest an.

Angajatii din IT si telecomunicatii urmeaza in topul salariatilor cu cele mai mari cresteri salariale din economie, statisticile la primele trei luni aratand o majorare de peste 16% a salariilor nete in randul programatorilor si al softistilor, pe cand salariile angajatilor din telecom au crescut cu 15,5%.

Nu se justifica cresteri salariale

"La noi nu s-a intamplat acest fenomen, iar cresterile salariale de anul acesta au fost foarte moderate. 2009 a fost un an destul de dificil si a necesitat o eficienta sporita, dar nu a fost un an in care sa se justifice cresterile salariale practicate in anii 2007 sau 2008", sustine Mihai Tudor, directorul general al IBM Romania, subsidiara locala a celui mai mare furnizor de servicii IT din lume. Tudor a mai precizat ca in cadrul IBM exista o multitudine de elemente prin care se masoara performanta angajatilor si de aceea in cazul unor majorari salariale se tine cont si de rezulatele financiare ale companiei.

"In fiecare an, cresterile salariale se fac pe baza performantei individuale si a firmei si se iau in considerare studiile salariale, la care se raporteaza fiecare companie atunci cand decide sa faca majorari de salarii", explica Tudor.

Au dat afara angajatii cu salarii mici, iar salariul mediu din companie a crescut

Recruiterii spun ca angajatorii nu au operat majorari salariale anul acesta, ci din contra, si-au redus din costuri inlocuind o parte din angajatii din management, iar ofertele salariale pentru pozitiile noi au scazut cu pana la 20% fata de anii anteriori.

"Singura explicatie pe care o gasesc pentru rezultatele din statistici este ca angajatorii care au facut restructurari au concediat angajatii cu salarii mai mici, iar media salariilor celor ramasi avut o valoare mai mare", explica Daniela Necefor, managing partner la firma de executive search Total Business Solutions (TBS).

De aceeasi parere este si Daniel C., consultant in management si fost angajat in cadrul INS, care spune ca majorarile salariale aparute in statistici sunt un rezultat al concedierilor operate de companii.

"Este posibil ca esantionul folosit de INS sa nu aiba reprezentativitate pentru companiile dintr-un anumit sector, pentru ca datele obtinute de institut nu se verifica. O explicatie pentru cresterile salariale de la inceputul acestui an din statistici o reprezinta concedierile salariatilor cu salarii mai reduse", spune Daniel C.

Cristian Gheorghe, general manager al firmei Business Intelligence Alliance (BIA), care desfasoara activitati de recrutare, payroll si leasing de personal, spune ca nu vor mai fi cresteri salariale foarte mari anul acesta, pentru ca angajatorii sunt mai precauti si incearca sa-si mai reduca din costuri.

"Angajatii din industria tutunului au performat dintotdeauna, atat in vremuri de prosperitate economica, cat si in vremuri de criza si astfel s-ar putea explica cresterile lor salariale. Pe de alta parte, companiile vor pastra aceleasi niveluri salariale ca in anii anteriori, iar ofertele salariale pentru noii angajati sunt cu 20% mai scazute", spune Gheorghe.

Pana la inchiderea editiei, reprezentantii INS nu au oferit explicatii referitoare la cresterile salariale care au avut loc de la inceputul anului in unele sectoare economice.