Companii

Statele Unite retrag taxele antidumping la importul de rulmenti grei din Romania

06.06.2000, 00:00 36



Comisia de Comert International a Statelor Unite a decis anularea taxelor antidumping la importurile de rulmenti grei din Japonia, Romania si Ungaria, fapt care a provocat nemultumirea companiei americane Timken, liderul mondial in domeniu.

"Suntem surprinsi de votul Comisiei si ne exprimam profundul dezacord in aceasta privinta," a spus W.R. Timken Jr, presedintele si directorul general al companiei Timken.

Comisia a stabilit ca industria interna producatoare de rulmenti din America nu este amenintata de importurile din aceste tari, dar a mentinut taxele antidumping in cazul Chinei.

Compania Timken este cel mai mare producator de rulmenti grei din Statele Unite, fiind principalul protestatar impotriva activitatilor de dumping, si compania ale carei demersuri au avut ca rezultat impunerea taxelor antidumping la importuri in 1976 si 1987.

In 1999, compania americana, care are peste 20.000 de angajati a avut o cifra de afaceri de 2,5 miliarde dolari.

Anul trecut, Timken a participat activ la procesul "Sunset" atat la Departamentul Comertului cat si a Comisia de Comert International.

In Romania, Timken a achizitionat, in 1998, pachetul majoritar de actiuni la intreprinderea Rulmenti Grei din Ploiesti, devenind lider local in domeniu. Exporturile romanesti de rulmenti grei au cunoscut un regres considerabil dupa 1989 in mare parte datorita pierederii unor contracte catre tari din Uniunea Europeana si Africa, dar si lipsei de modernizare a capacitatilor de productie.

"Pentru mai mult de 25 de ani, am fost martorii dumping-ului pietelor americane prin preturi inechitabile ale rulmentilor produsi in Japonia. In calitate de mare producator si proiectant de rulmenti, nu intentionam sa ramanem pasivi la acest demers deoarece industria americana este afectata puternic de activitatile de dumping", a adaugat WR Timken.

Acestea ar putea avea un impact negativ asupra pietelor americane de rulmenti. Conform legii, producatorii americani au dreptul de a cere efectuarea unei anchete in cazul in care se revoca un ordin, iar importurile cresc intr-un ritm alarmant.

"Vom monitoriza fluxurile comerciale si nu vom ezita sa protejam interesele asociatilor, actionarilor, comunitatii si clientilor nostri. Daca punctul de vedere al Comisiei cu privire la viitor se dovedeste a fi gresit, vom reveni imediat in fata acesteia", a spus W.R Timken.

Roy Lubic, directorul pentru Romania al Timken a declarat Ziarului Financiar ca pentru moment nu stie in ce masura afacerile companiei in Romania vor fi afectate de decizia Comisiei Americane de Industrie.

"Este foarte devreme sa stim daca afacerile Timken la Ploiesti vor fi afectate si supuse unor competitii neloiale din partea altor producatori autohtoni", spune Lubic. El spune ca in urmatoarea perioada grupul american va realiza o strategie prin care sa-si adapteze afacerile in functie de piata americana.

W.R.Timken a adaugat ca, in urma votului din Comisia de Comert, grupul de companii pe care il conduce va adopta o pozitie ferma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO