Burse - Fonduri mutuale

Prima zi a IPO Premier Energy: subscrieri de aproape 30 mil. lei din partea investitorilor de retail. “Începutul este promiţător”

Prima zi a IPO Premier Energy: subscrieri de aproape 30...

Autor: Liviu Popescu

08.05.2024, 18:13 3753

Prima zi a ofertei de vânzare de acţiuni Premier Energy, atât prin majorare de capital cât şi vânzare din partea acţionarului majoritar, adică fondul de investiţii EMMA, au adus subscrieri de 1,36 milioane de acţiuni din partea micilor investitori, potrivit datelor agregate de ZF.

La preţul de 21,5 lei la care subscriu aceştia înseamnă tranzacţii de 29 mil. lei. Ei au alocate 20% din ofertă, adică 7,2 milioane de acţiuni în scenariul de bază care presupune vânzarea a 39 de milioane de acţiuni. Cu alte cuvinte doar miercuri investitorii de retail au subscris o cincime din oferta alocată lor.

“Consider că începutul este unul promiţător: s-a subscris aproape o cincime din tranşa alocată iniţial. În ritmul acesta, ar fi posibil ca până vineri să se subscrie în totalitate tranşa alocată iniţial investitorilor”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest Focşani.

Micii investitori beneficiază de un discount de 5% în primele trei zile ale ofertei, potrivit datelor din prospect. Potrivit datelor agregate de ZF din platformele brokeri, numărul de ordine subscrise pe 8 mai a fost de 1.292.  

“Vedem subscriere de 20% din oferta aferentă, dar să zicem că suntem după Paşti iar investitorii de retail au fost luaţi prin surprindere. Să vedem joi şi vineri ce ordine apar pentru a beneficia de discount”, spune Costin Brumă, broker al Swiss Capital.

“Apoi, dacă vom vedea suprasubscriere pentru toată oferta dedicată retailului în primele 3 zile în care se aplica discountul de 5%, atunci s-ar putea să vedem interes crescând şi în următoarele 3 zile de ofertă. Să nu uităm că realocarea între tranşe nu se face decât dacă suprasubscrierea pe retail este sub 200%”. Subscrierea minimă este de 100 de acţiuni, adică 2.150 lei.

Pe de altă parte investitorii instituţionali au o alocare de 80% şi pot subscrie la orice preţ din intervalul cuprins între 19 şi 21,5 lei. Preţul final va fi stabilit de companie şi de sindicatul de intermediere în funcţie de interesul investitorilor instituţionali. Joint Global Coordinators sunt UniCredit, Citi, WOOD & Co. şi Joint Bookrunners, Alpha Bank Romania, BT Capital Partners.

Premier Energy a raportat pentru 2023 venituri consolidate de 912 mil. euro (4,5 mld. lei), faţă de 1,1 mld. euro în anul precedent, şi un profit net de 79 mil. euro (394 mil. lei), la jumătate faţă de anul precedent.

Furnizorul de gaze naturale şi energie electrică Premier Energy derulează o ofertă de listare cu acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti din 8 mai până pe 15 mai, cu simbolul bursier PE, într-o operaţiune cu un potenţial de 907 mil. lei (180 mil. euro) şi la o evaluare a grupului de până la 2,8 mld. lei (560 mil. euro), potrivit calculelor realizate de ZF din prospectul de listare.

Oferta constă în majorare de capital – emisiunea a 25 milioane de acţiuni până la 30 mil. acţiuni în funcţie de interesul investitorilor, adică o sumă cuprinsă între 540 mil. lei şi 645 mil. lei, fonduri care rămân în companie, şi vânzarea între 6,25 mil – 7,5 mil. acţiuni din partea unicului acţionar, fondul ceh de investiţii EMMA Capital. Cea din urmă vânzare poate primi o supraalocare de maximum 4,7 milioane de acţiuni, potrivit datelor din prospect.

În prospectul de listare se menţionează că prima variantă - care presupune vânzarea a cumulată a 36 milioane de acţiuni este “scenariul de bază”, iar cea de-a doua, respectiv vânzarea a 42,2 milioane de acţiuni, este “scenariul tranzacţiilor suplimentare”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO