Companii

Stanton Chase: Un CFO nu sta la discutii pentru un salariu sub 3.000 de euro pe luna

Stanton Chase: Un CFO nu sta la discutii pentru un salariu sub 3.000 de euro pe luna

Mihaela Damian, managing partner Stanton Chase: Si pentru clienti este greu de inteles cum un candidat cu sapte ani de experienta cere un salariu de 7.000 de euro. Candidatii tineri care au ajuns general manageri foarte usor si care incearca sa o ia de la capat in alta companie sau in alt domeniu nu mai vor decat pozitii de general manager.

21.07.2008, 14:24 890

"Un CFO (chief financial officer - n.r.) nu mai sta la discutii pentru salarii sub 3.000 de euro net pe luna", spune Mihaela Damian, managing partner al companiei de executive search Stanton Chase.
De pilda, daca in urma cu doi ani, 2.000 de euro era considerat un salariu rezonabil pentru un CFO, in prezent, baza de plecare pentru o negociere este de 3.000 de euro.
Directorii financiari se numara printre executivii din companii cel mai bine platiti, fiind considerati numarul doi in ierarhie in cele mai multe domenii, dupa CEO sau general manager.
Salariul net al unui CFO poate ajunge la 7.000-10.000 de euro, in functie de dimensiunea businessului sau de etapa de dezvoltare in care se afla acesta, fiind insa cu aproximativ 30-40% sub salariul unui CEO care ajunge sa depaseasca cu usurinta pragul de 10.000 de euro lunar.
Desi a crescut accelerat in ultima perioada, piata salariala este inca extrem de neregulata si de fluctuanta. "Avem candidati care ocupa pozitii de CFO, director comercial si pentru care un salariu de 5.000- 6.000 de euro este uzual. Pe de alta parte, intalnim si pozitii de general manager pentru care un salariu de 5.000 de euro este ceva uzual", spune Damian.
Evolutia pietei salariale din ultimii ani a temperat oarecum asteptarile angajatorilor, astfel incat consultantii din executive search reusesc cu mai mare usurinta sa impuna anumite niveluri salariale. "Clientii vin cu un anumit buget cand fac o recrutare. Prima reactie cand afla care sunt asteptarile salariatilor este ceva de genul "crazy market. Dupa ce se uita in jur, inteleg ca aceasta este piata si accepta sa dea salarii mai mari, peste bugetul initial", explica Damian.
Batalia pentru oameni pune presiune si pe companiile de executive search, care ajung sa se bata pe aceiasi oameni, astfel incat candidatii primesc cate doua-trei oferte de job in acelasi timp. "In momentul in care au patru oferte pe masa simultan, care nu sunt semnificativ diferite, majoritatea candidatilor aleg oferta salariala cea mai mare. Nimeni nu este dispus sa sacrifice nici un cent si nici o ora din viata profesionala pentru cariera. Toata lumea vorbeste despre cariera, insa nimeni nu intelege ce inseamna intr-adevar acest lucru".
Exista o generatie de manageri de top care a avut parte de o ascensiune profesionala rapida, de o cariera interesanta si, in consecinta, si de salarii foarte mari. "Astfel de executivi nu se mai pot obisnui cu un job la alt nivel si fie raman in aceeasi companie, fie intra in antreprenoriat sau consultanta", spune Damian, dand exemplul unui manager de 28-33 de ani, care are venituri de 7.000-10.000 de euro pe o pozitie de director financiar sau director de operatiuni.
"Multi dintre acesti manageri devin niste inadaptati. Si pentru clienti este greu de inteles cum un candidat cu sapte ani de experienta cere un salariu de 7.000 de euro. Candidatii tineri care au ajuns general manageri foarte usor si care incearca sa o ia de la capat in alta companie sau in alt domeniu nu mai vor decat pozitii de general manager", explica managing partnerul Stanton Chase.
Desi toti actorii din piata vorbesc despre flexibilitate in relatiile de munca, este vorba despre "flexibilitate in sus, nu in jos", apreciaza Damian, pentru ca motivatia reala a angajarii sau a schimbarii jobului sunt banii.
Ea da exemplul unui manager din departamentul financiar al unui holding romanesc care primeste un bonus anual de 150.000 de euro, care are in subordine 30 de contabili-sefi si care a coordonat reorganizarea companiei in care activa. "Unui astfel de candidat nu prea ai ce sa ii oferi peste nivelul salarial la care a ajuns deja", explica ea.
Desi pentru angajatul obisnuit sumele pe care le incaseaza lunar sau anual managerii din companii pot parea mari, responsabilitatile unui manager de top vizeaza pozitionarea companiei in piata pe termen lung, strategia de dezvoltare si profiturile pe care le incaseaza.
"Pentru banii pe care ii primesti, trebuie sa fii constient ca trebuie sa sacrifici anumite lucruri, cum ar fi constiinta sau viata personala. Totul are un pret", afirma Damian.
Lucrurile se complica si mai mult cand vine vorba despre companii cotate la bursa, unde presiunea asupra echipei executive si consumul nervos este mai mare decat in cazul firmelor nelistate.
"Munca poate fi foarte interesanta, posibilitatile de castig sunt mari, dar in schimb trebuie sa dai foarte mult ca manager", mai spune managing partnerul Stanton Chase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO