Companii

Spirit sportiv in stilul Mazda

Spirit sportiv in stilul Mazda

Mazda 3 MPS

17.09.2007, 21:28 17

Cei 260 de cai-putere ar trebui sa spuna de la inceput aproape tot despre hot hatch-ul ( masina sportiva compacta ) 3 MPS a japonezilor de la Mazda. Sub caroseria sportiva se ascunde insa mult mai mult decat un motor de 2,3 litri, supraalimentat, care ofera o acceleratie de 6,1 secunde pana la 100 km/ora si o viteza maxima de 250 de km ora.
Construit de la platforma de baza a Mazda 3, constructorul asiatic a echipat cel mai puternic hot hatch de pe piata ( depaseste chiar si VW Golf R32 ), cu sapte sisteme principale de siguranta, cel mai important fiind sistemul Limited Slip Differential (LSD) care ajusteaza automat cuplul rotilor din fata, marind aderenta si tractiunea in viraje si la accelerarile pe distante scurte.
In functie de clasificare dupa pret, Mazda 3 MPS se situeaza cu un pret de achizitie de 22.750 de euro fara TVA printre primele optiuni ale unui consumator ce cauta un raport cat mai echitabil. Diferenta se face la nivelul optiunilor incluse in echipare, pretul putand fi ridicat cu cateva mii de euro.
Diferentele de stil intre modelul de baza si cel sportiv nu se observa chiar din primele 10 secunde, dupa o privire mai amanuntita se vede ca aripile rotilor din fata sunt mai proununtate, capota este mult mai bine definita, iar spoilerele desenate pentru a obtine un coeficient aerodinamic cat mai mic.
Jantele de 18 inchi echipate cu pneuri mult mai late decat modelul de baza ofera un comportament rutier mai mult decat stabil. In ciuda unei tinute impecabile la drum drept, pentru a oferi mai multa stabilitate pentru un traseu montan mai virajat, modelul ar fi putut fi echipat cu un eleron posterior mai mare.
In privinta consumului, constructorul indica 13,5 litri/ 100 km, in regim urban si 7,5 litri/ 100 km in afara localitatilor. In testul care a cuprins un traseu mai lung de 700 de kilometri, consumul mediu indicat a fost de 10,2 litri/ 100 km, cu 0,5 litri mai mult decat cel aratat in cartea tehnica.
Chiar daca este o masina super sportiva, confortul oferit de habitaclu nu este cu nimic mai prejos decat al unei berline. Scaunele sportive imbracate in piele ofera o sustinere laterala optima si includ chiar si un sistem electric de incalzire ale carui comenzi se regasesc la baza consolei centrale. Pentru a completa ambientul, Mazda a echipat 3 MPS cu un sistem de sonorizare realizat in colaborare cu firma BOSE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO