Companii

Spaniolii de la Bogaris au scos la vanzare 2.500 ha de teren arabil aproape de Autostrada Bucuresti-Pitesti

11.03.2009, 18:54 303

Compania cu actionariat spaniol Bogaris, cu activitate in agricultura, energie si real estate, intentioneaza sa vanda un teren agricol de 2.500 de hectare din localitatea Corbii Mari, de-a lungul autostrazii Bucuresti-Pitesti, pe fondul concentrarii activitatii companiei catre productia de ulei de masline.

"Suntem in discutii pentru vanzarea terenului cumparat in 2005, deoarece vrem sa ne concentram activitatea pe productia de ulei de masline in tari precum Portugalia sau Chile. De cand avem terenul in portofoliu, am produs pe el grau in proportie de 60% si floarea-soarelui pe restul lotului", a declarat pentru ZF Alfonso Otero Zapata, general manager al Bogaris pentru Polonia si Romania.
Reprezentantii companiei nu au dorit sa precizeze pretul la care este evaluat terenul, insa potrivit unor estimari din piata imobiliara un hectar de teren agricol in apropiere de Bucuresti se vinde cu circa 1.500 de euro. Astfel, spaniolii ar putea incasa peste 3,5 mil. euro din vanzarea acestui teren.
Compania a obtinut in ultimii ani o productie de 4,5 tone de grau la hectar, respectiv 1,6 tone de floarea-soarelui la hectar. Potrivit managerului Bogaris, compania spaniola este unul dintre cei mai mari proprietari de plantatii de masline, cu un portofoliu de peste 5.000 ha in mai multe tari.
Spaniolii de la Bogaris sunt prezenti pe piata locala cu toate cele trei divizii - agricultura, energie si real estate - investitiile realizate pana in prezent pe piata locala ridicandu-se la 90 de milioane de euro.
" Avem in pipeline trei proiecte eoliene in Dobrogea cu o capacitate totala de 164 megawati. Strategia noastra de investitii prevede realizarea de proiecte care sa aduca venituri pe termen lung, dar atata timp cat bancile nu vor finanta proiectele, am putea vinde", a mai declarat directorul Bogaris.
Compania are in diferite stadii de realizare mai multe proiecte imobiliare, in special de retail, singurul proiect la care au fost incepute constructiile fiind un centru comercial de mici dimensiuni in Alexandria, in cadrul caruia a fost deschis un supermarket Penny si vor fi deschise si unitati ale retailerilor Altex si Proges.
Bogaris este o companie controlata de patru oameni de afaceri spanioli, prezenta pe piata locala din 2004. Valoarea de piata a portofoliului companiei, prezenta si pe pietele din Spania, Portugalia, Bulgaria sau Polonia, se ridica la circa 2,2 miliarde de euro.
 
Bani din businessul agricol
  • Cele 2.500 de hectare de teren agricol au fost cultivate in proportie de 60% cu grau;
  • Compania a obtinut in ultimii ani o productie de 4,5 tone de grau la hectar, respectiv 1,6 tone de floarea-soarelui la hectar
  • Potrivit unor estimari din piata imobiliara un hectar de teren agricol in apropiere de Bucuresti se vinde cu circa 1.500 de euro
  • Spaniolii de la Bogaris sunt prezenti pe piata locala cu toate cele trei divizii - agricultura, energie si real estate
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO