Companii

South Pacific investeste 29 mil. euro in proiecte rezidentiale

03.11.2005, 19:50 23

Grupul South Pacific din Australia a anuntat recent ca va dezvolta in localitatea Tunari din nordul municipiului Bucuresti un asamblu rezidential in valoare de 17 milioane de euro, denumit Sydney Residence.

"Vilele se adreseaza segmentului de mijloc al populatiei, format in general din tineri care lucreaza in cadrul companiilor importante", a declarat George Prelea, presedintele South Pacific Constructii, firma care va dezvolta ansamblul.

Sydney Residence consta in dezvoltarea a 102 vile pe un teren cu o suprafata de 3,6 hectare. Fiecare vila va avea suprafete cuprinse intre 140 si 210 metri patrati, iar pretul locuintelor va fi de circa 1.100 euro pe metru patrat. Suprafata terenului variaza intre 165 mp si 265 mp, inclusiv o gradina de cel putin 100 mp.

Proiectul din Tunari are o valoare totala de 29 de milioane de euro si va cuprinde, pe langa ansamblul Sydney Residence, un proiect similar, care va fi compus din 90 de case. Pretul locuintelor va fi de 90.000-100.000 de euro, iar valoarea proiectului se va ridica la circa 12 milioane de euro. Brokerul exclusiv al celor doua proiecte imobiliare este compania Colliers.

Reprezentantii companiei au declarat ca pretul unei locuinte include toate facilitatile. Lucrarile vor incepe in cateva saptamani si se vor finaliza in circa 13-14 luni, conform estimarilor companiei.

Un alt proiect al companiei vizeaza constructia a 400 de apartamente in cartierul Cotroceni din Capitala.

"Vom dezvolta si alte proiecte, toate in segmentul rezidential, singurul in care avem experienta. In Australia am construit 7.000-8.000 de locuinte, iar Romania este singura tara, in afara Australiei, unde suntem prezenti", explica Prelea.

South Pacific construieste pentru angajatii Ministerului Apararii Nationale 10.000 de locuinte, in baza unui contract incheiat in 2004. Lucrarile sunt efectuate de compania Rotary Construct.

Un alt proiect anuntat recent pentru clientii din clasa de mijloc, cu preturi de vanzare de circa 900-1.000 de euro/mp, este Central Park. Dezvoltat de grupul de companii Niro, Central Park va cuprinde peste 400 de apartamente, structurate in imobile de 11 sau 12 niveluri supraterane, fiind compartimentate in 2, 3,4 sau 5 camere. Valoarea totala a investitiei din cadrul acestui proiect rezidential este de aproximativ 50 de milioane de euro.

Segmentul de mijloc a devenit tinta predilecta a dezvoltatorilor de proiecte rezidentiale de pe piata romaneasca, fondurile alocate de acestia pentru proiecte de acest tip fiind de sute de milioane de euro pana in prezent.

Cea mai mare parte a proiectelor rezidentiale livrate pe piata pana in prezent a fost destinata segmentului superior al pietei, cu preturi de vanzare de peste 1.200-1.300 de euro/mp.

Companiile din piata estimeaza ca perioada urmatoare va aduce o intensificare a cererii pe segmentul mediu al pietei rezidentiale. Drept urmare, proiectele rezidentiale se vand inca din faza de proiect, clientii platind avansul pentru apartamente care le vor fi date in folosinta peste o durata de timp ce depaseste chiar 12 luni. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO