Companii

SolarPower Europe: România încă mai are câteva probleme pe partea de legislaţie pentru energie verde, dar se văd progrese semnificative în simplificarea şi îmbunătăţirea procedurilor

SolarPower Europe: România încă mai are câteva...

Autor: Roxana Petrescu

12.02.2024, 11:30 276

România a depăşit anul trecut pragul de 1 GW de proiecte solare instalat, capacitate în care intră proiectele prosumatorilor, circa 747 MW, restul fiind proiecte solare de mari dimensiuni, arată datele pentru 2023 publicate în cel mai recent raport al SolarPower Europe  Pragul reprezintă o etapă extrem de importantă după ani întregi de amorţeală a pieţei şi în ciuda câtorva obstacole încă existente, sunt deja vizibile eforturile privind simplificarea procedurilor în vederea realizării investiţiilor solare. Fiind însă un an electoral, mulţi investitori sunt precauţi, mai ales că se anunţă noi schimbări.

„După o perioadă de acalmie, România a atins în 2023 un prag important în călătoria sa în domeniul energiei regenerabile, peste 1 GW de capacitate solară fiind conectat într-un an, capacitate care se împarte între prosumatori şi proiecte mari (utility-scale). Noile instalări, care aduc o creştere de 308% faţă de anul precedent, stabilesc astfel un nou record, ultimul fiind atins în 2010, perioadă în care s-a desfăşurat primul val de investiţii în energia verde“, se arată în studiul realizat recent de SolarPower Europe, cea mai mare organizaţie europeană dedicată promovării industriei de energie solară. Datele diferă faţă de cele anunţate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), de exemplu, dar tendinţa este cât se poate de evidentă şi ea marchează revenirea investiţiilor în sectorul regenerabil local.

„La finalul anului 2023, puterea cumulată în proiecte de energie solară, prosumatori şi proiecte de mari dimen­siuni, a ajuns la 2,85 GW, fiind tehnologia cu cel mai accelerat ritm de creştere. Energia solară a produs 2,5 TWh de energie, care au reprezentat 5% din producţia naţională de energie“, se mai arată în raportul SolarPower Europe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO