Energie

Într-un singur an, a ajuns al treilea cel mai mare producător de gaze din România cu primul proiect de la zero finalizat în Marea Neagră. Ce urmează pentru americanii de la BSOG? Aflaţi la ZF Power Summit 2024, 27-29 februarie

Într-un singur an, a ajuns al treilea cel mai mare...

Autor: Roxana Petrescu

07.02.2024, 00:06 8508

Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil and Gas (BSOG), paticipă în calitate de speaker la cea de-a 13-a ediţie a ZF Power Summit. Evenimentul va avea loc în perioada 27-29 februarie în Bucureşti.

Anul trecut a fost primul an complet de producţie pentru proiectul Midia Gas Development (MGD) din Marea Neagră, realizat de americanii de la BSOG, alături de partenerii săi Petro Ventures şi Gas Plus. Proiectul a intrat în funcţiune la jumătatea anului 2022, fiind prima investiţie de acest tip realizată în România în ultimele trei decenii. Producţia se realizează în zone cu ape de mică adâncime spre comparaţie cu perimetrul Neptun Deep, operat de OMV Petrom şi Romgaz, care ar trebui să intre în funcţiune în 2027, fiind un proiect în ape cu adâncimi mari.

„Producţia de gaze din proiectul MGD în anul 2023 a fost de 1,1 mi­liarde de metri cubi din care 0,8 mi­liarde de metri cubi de gaze cota BSOG“, spunea recent Mark Beacom, CEO al BSOG. Potrivit datelor furnizate de Transgaz, anul trecut România a avut o producţie de gaze de 9,3 miliarde de metri cubi, semnificativ peste cea din 2022, iar BSOG a devenit al treilea cel mai mare producător local, cu o pondere de peste 10%. Proiectul MGD a necesitat o dezvoltare de 12 ani şi investiţii de peste 400 de milioane de dolari. Unul dintre momentele cheie în realizarea proiectului a fost semnarea în 2018 a unui contract pentru vânzarea gazului din Marea Neagră, pe o perioadă de 10 ani, cu francezii de la ENGIE, cel mai mare distribuitor de gaze din România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO