Companii

Socar va aduce pe piata locala titei rafinat dinTurcia printr-o retea proprie de benzinarii

Socar va aduce pe piata locala titei rafinat dinTurcia printr-o retea proprie de benzinarii

Click pentru imaginea marita

10.10.2007, 17:40 178

Compania azera si-a deschis recent o reprezentanta la Bucuresti prin intermediul careia va fi coordonata viitoarea extindere a Socar pe piata locala.
"Pe viitor, suntem interesati sa livram in Romania produse petroliere prelucrate in rafinaria noastra din Turcia. Asadar, ne putem gandi si la deschiderea unui lant de benzinarii aici, in Romania", spune Hamza Karimov, directorul reprezentantei Socar din Romania. Acesta nu a precizat suma care urmeaza sa fie investita si nici termenul limita pana la care urmeaza sa fie indeplinit acest plan. De obicei, investitia intr-o benzinarie se ridica la aproximativ un milion de euro, dar aceasta poate ajunge si la 2 milioane de euro in functie de zona unde este amplasata benzinaria si de marimea acesteia.
Socar are pentru anul acesta planificata o productie de 44 de milioane de tone de titei, de aproape zece ori mai mult decat productia dintr-un an a Romaniei, si 6 miliarde de metri cubi de gaze, o treime din consumul anual al tarii.
Pentru toate acestea, compania are nevoie de piete de desfacere, cazul fiind similar cu cel al companiei kazahe KazMunaiGaz, care a achizitionat recent grupul Rompetrol. Aceasta achizitie ii asigura accesul pe pietele europene pentru a-si putea vinde resurele imense de petrol.
Socar construieste in prezent in portul turcesc Ceyhan o rafinarie a carei capacitate de rafinare ar putea ajunge la 20 de milioane de tone pe an, adica aproximativ cat rafineaza toate centrele din Romania intr-un an. In aceste conditii, intrarea pe piata europeana devine obligatorie pentru compania azera.
"In prezent, ne concentram asupra rafinariei ce urmeaza a fi construita in portul turcesc Ceyhan, la marea Mediterana. Capacitatea acestei rafinarii va fi de 15-20 de milioane de tone pe an. Pentru moment, in Romania nu ne intereseaza sa construim nicio rafinarie", mai spune Karimov.
Socar mai detine doua capacitati de rafinare in Azerbaidjan.
Daca se decide sa investeasca in segmentul de retail din Romania, Socar va intra pe o piata care valoreaza peste 3 miliarde de euro, dar care este caracterizata printr-o competitie exterm de dura. Astfel, azerii vor avea de infuntat companii precum Petrom, care controleaza peste 30% din piata, Lukoil care are o cota de 25% sau Rompetrol care detine 17% din piata produselor petroliere, dar care si-a anuntat deja intentia de a-si tripla prezenta locala pana in 2009.
"Piata petroliera romaneasca este una competitiva, multe firme fiind jucatori pe plan mondial. Este un sector unde exista multe posibilitati de valorificare a investitiilor", mai spune reprezentantul Socar.
Compania azera deja a avut intalniri cu majoritatea firmelor importante care activeaza in segmentul petrolier printre care se numara Petrom, cea mai mare companie romaneasca, dar si Oil Terminal.
Potrivit ultimelor informatii, Rompetrol urma sa semneze un acord pe termen lung pentru aprovizionarea cu titei cu compania petroliera de stat azera. Livrarile au inceput din luna iunie si se ridica la un milion de barili lunar. Tranzactiile sunt facute prin intermediul diviziei de trading a grupului Rompetrol. Un alt posibil proiect care I-ar putea avea ca parteneri pe cei de la Socar este construirea impreuna cu Oil Terminal a unui depozit de titei la Constanta cu o capacitate de 100.000 de metri cubi. Investitia in acest proiect s-ar putea ridica la 20 de milioane de euro.
La nivel international, unul dintre cele mai importante proiecte in care ar putea fi implicata Socar este gazoductul Nabucco. La sfarsitul lunii septembrie, a fost semnat memorandumul intre statul austriac care prin intermediul grupului OMV coordoneaza proiectul Nabucco si oficialii azeri. Acest memorandum vizeaza crearea conditiilor care vor permite procurarea gazelor naturale din Azerbaidjan si integrarea volumelor de gaze naturale azere in gazoductul Nabucco. Conform intelegerii, OMV si Socar vor initia discutii detaliate privind achizitionarea si transportul gazelor naturale la Baumgarten (langa Viena), prin intermediul gazoductului Nabucco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO