Companii

Sistemele medicale, sanatate curata pentru afacerile Philips

27.05.2005, 14:58 30

Filiala locala a gigantului olandez Philips, si-a marit anul trecut afacerile cu aproape 30%, depasind estimarile de 15-20%. Divizia de sisteme medicale si creditul de consum sunt principalele motive ale cresterii, potrivit directorului general al Philips Romånia, Paul Hansen.

"Toate diviziile noastre au avut evolutii bune anul trecut, insa divizia de sisteme medicale a inregistrat rezultate deosebite atåt ca volume, cåt si ca nivel al cresterii inregistrate", spune Hansen.

De altfel, divizia de produse medicale detine, alaturi de cea de produse electronice, cea mai mare pondere in activitatile grupului olandez in Romånia.

Philips Electronics este prezent in Romånia cu patru din cele cinci divizii care isi desfasoara activitatea in intreaga lume: cea de produse electronice - consumer electronics, de sisteme de medicale, de produse electrocasnice si de ingrijire personala si divizia de iluminat. Singura divizie de produse care nu este reprezentata local este divizia de semiconductori.

"Fiind un brand A (marca din categoria de top - n. red.), Philips se concentreaza asupra produselor din gama de vårf. Cu toate acestea, am incercat sa ne extindem oferta din segmentele mediu si sub mediu. In aceste doua segmente, importanta marcilor no-name si a marcilor private a crescut. Creditul de consum a permis insa clientilor cu venituri medii si reduse sa aiba acces la produsele Philips", explica Paul Hansen.

In plus, Philips a reintrat pe piata romåneasca si cu telefoanele mobile, dupa ce in urma cu mai multi ani renuntase la comercializarea lor. Telefoanele mobile nu sunt importate prin reteaua Philips Romånia, ci prin intermediul unei entitati diferite deoarece, spune Hansen, "piata asteapta servicii diferite si are alte asteptari decåt piata de consumatori traditionali. Oricum, rezultatele acestei relansari au fost foarte bune".

El nu a avansat un procent de crestere pentru afacerile Philips Romånia in acest an in ceea ce priveste afacerile companiei. Daca in cazul produselor electronice sau electrocasnice jucatorii din piata avanseaza un ritm de crestere al pietei situat la aproximativ 10-15%, in cazul sistemelor medicale dimensiunea pietei este mult mai greu de estimat deoarece conteaza foarte mult sumele alocate de catre Guvern prin Ministerul Sanatatii, pentru echiparea spitalelor din Romånia.

Analistii sunt de parere ca potentialul acestui segment este cu atåt mai mare, cu cåt sistemul medical din Romånia mai are foarte mult påna va ajunge la nivelul din Europa de Vest.

Philips este prezent pe piata romåneasca si prin activitati de productie. Divizia de iluminat a grupului olandez este reprezentata prin intermediul unui joint-venture la Timisoara cu societatea Elba, sub numele Philips Elba Street Lighting. Produsele realizate, destinate iluminatului stradal si industrial sunt våndute atåt pe piata romåneasca, cåt si la export, in tarile vecine.

In plus, Philips produce indirect in Romånia de mai multi ani, la compania Solectron din Timisoara, si telefoane fixe de ultima generatie, DECT (terminale digitale fara fir pentru telefonie fixa), care sunt destinate in principal exportului. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO