Companii

SIF Transilvania vrea actiunile reziduale inapoi

19.01.2004, 00:00 71

SIF Transilvania intentioneaza ca in acest an sa-si rascumpere actiunile reziduale distribuite ca dividende in anii trecuti fiecarei persoane care a participa la programul de privatizare in masa. Rascumparea si apoi revanzarea acestor actiuni, care reprezinta 18% din capitalul SIF Transilvania, va da posibilitatea, in final, a schimbarii statututului care prevede ca actionarii nu pot detine mai mult de 0,1% din actiuni. 
"Avem intentia ca in vara acestui an sa demaram un program de rascumparare a actiunilor reziduale, iar acest punct urmeaza sa fie supus votului actionarilor in AGA Ordinara din primavara acestui an", a  declarat Mihai Fercala pentru Ziarul Financiar. Proiectul legii consolidate a pietei de capital le permite societatilor de investitii financiare sa rascumpere toate pachetele reziduale de actiuni, adica cele distribuite ca dividende tuturor participantilor la Programul de Privatizare in Masa in contul profiturilor obtinute de cele cinci Fonduri ale Proprietatii Private (FPP) in perioada 1992-1996. Societatile de investitii financiare au ajuns astfel sa aiba cate 9 milioane de actionari.
Potrivit presedintelui SIF Transilvania, actiunile ar urma sa fie rascumparate la pretul de piata si vandute apoi in pachete de cate 0,1% pe piata de capital. In cazul SIF Transilvania, pachetele de actiuni reziduale reprezinta 18% din capitalul social, actiunile valorand la ultima cotatie de la Bursa 14 milioane de dolari.
Conform statutului fiecarei SIF, nici un actionar nu poate detine mai mult de 0,1% din actiunile unei astfel de societati, iar presedintele SIF Transilvania spune ca nu intentioneaza sa vanda pachete mai mici din actiunile rascumparate, pentru a permite o concentare a actionariatului.
Marirea pragului de detineri la o SIF prin lege este ceruta de investitorii de pe piata de capital de mai multi ani, dar proiectul legii consolidate a pietei de capital nu are nici o prevedere in acest sens. Reprezentantii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare au explicat ca modificarea statutului ramane la latitudinea actionarilor. Pentru o asemenea modificare este nevoie insa ca 50% din drepturile de vot sa fie reprezentate la AGA, iar voturile pentru sa reprezinte cel putin o treime din capitalul social. Adoptarea unei astfel de hotarari ar putea fi facilitata si faptul ca actionari vor putea vota prin corespondenta, confom legii consolidate.
Mihai Fercala crede ca dupa rascumparare statulul va putea fi modificat, iar actionarilor li se va permite sa detina mai mult de 0.1% din actiunile societatii. "Probabil vom convoca o Adunarea Generala pentru marirea pragului de detineri pana la 1% sau chiar 2%, dar fara marirea in aceeasi proportie a dreptului de vot," a declarat presedintele societatii.
SIF Transilvania a gasit deja o metoda de a face o oferta celor cateva milioane de actionari cu pachete reziduale. Acestia ar urma sa primeasca un mandat postal cu suma de bani aferenta numarului de actiuni pe care il detin, iar acceptarea mandatului va fi echivalenta cu acceptarea ofertei de rascumparare.
Proiectul legii consolidate a pietei de capital nu permite insa vanzarea pachetelor de actiuni rascumparate pe piata de capital, asa cum vrea presedintele SIF Transilvania, ci prevede ca aceste actiuni trebuie distribuite actionarilor ramasi. Reprezentantii SIF-urilor nu sunt insa de acord cu aceasta prevedere si au facut deja Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare propuneri de modificare a acesteri prevederi la o intalnire avuta la finalul saptamanii trecute.
"Daca actiunile ar urma sa fie distribuite actionarilor ramasi ne-am intoarce de unde am plecat, mai ales ca actiunile sunt indivizibile si vor fi foarte greu de impartit actionarilor. Se poate pune problema ca actiunile sa fie revandute pe piata sau scazute din capitalul social," a declarat Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana. El a fost insa mai rezervat in a preciza daca societatea pe care o reprezinta are intentia de a demara o oferta de rascumparare. "Am avut deja discutii cu CNVM privind pretul la care se pot rascumpara actiunile. Daca legea va permite vom putea stabili o procedura de rascumparare. Va fi insa foarte greu sa gasim resursele financiare, mai ales ca atunci cand au fost emise actiunile reziduale, in societate nu a intrat nici un ban," spune Cuzman.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO