Companii

Şeful OPSPI a fost înlocuit de adjunctul său

Autor: Roxana Petrescu

11.11.2011, 17:14 176

Victor Cazană, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizărilor în Industrie (OPSPI), organism care se ocupă de realizarea proceselor de privatizare a companiilor din portofoliul Ministerului Economiei, a fost demis, locul acestuia fiind preluat de adjunctul său, Florin Vlădan.

"Există mai multe discuţii privind demiterea lui Victor Cazană. Aparent, modul în care s-a mişcat în ceea ce priveşte realizarea proceselor de privatizare asumate de minister, precum şi poziţia sa faţa de unele privatizări cum ar fi Electrica sau Cupru Min au dus la demiterea acestuia", spun surse din Ministerul Economiei.

Sub presiunea FMI, statul este obligat ca anul viitor să scoată la vânzare Complexurile Energetice Hunedoara şi Oltenia, care vor încorpora CNH şi termocentralele Deva şi Paroşeni pe de o parte, respectiv CEN Turceni, CEN Rovinari, CEN Craiova şi SNLO.

Totodată, potrivit unor declaraţii recente ale unor reprezentanţi din Ministerul Economiei, FMI-ul presează statul român să renunţe la activele solide financiar, exemplu dat fiind cel al Electrica, firmă care a obţinut în primele nouă luni din 2011 un profit brut cu 350% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut, dar, "regretabil", nu este deloc interesat de rezolvarea problemelor din termocentralele pline de pierderi.

Dincolo de vânzarea acestor active, statul va mai scoate la vânzare pachete minoritare din Romgaz, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica, şi va aduce manageri străini peste cele mai importante companii din energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO