Companii

Seful E.ON: Nu lasati energia sa ajunga in aceeasi situatie ca CFR-ul

13.05.2010, 23:04 40

Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania, companieactiva pe piata distributiei si furnizarii de energie electrica side gaze naturale, spune ca in ciuda faptului ca sectorul energeticlocal are nevoie de investitii uriase, autoritatile romane nucreeaza un mediu prietenos pentru investitorii straini.

In acest context, Hajdinjak spune ca energia din Romania aresanse sa devina un fel de CFR, companie care in lipsa unorinvestitii majore in infrastructura a acumulat in ultimii anipierderi uriase si datorii foarte mari.

"Mi-e teama sa nu aducem energia, o industrie care este acuminca destul de sanatoasa in situatia CFR prin lipsa de investitii.Romania este cu resursele financiare la limita, dar mediul deinvestitii de aici nu este prietenos. Banii pot fi atrasi prinparteneriate public-private, dar in contextul in care noi aminvestit deja 850 de milioane de euro aici, bani pe care nu i-amrecuperat, cum pot sa le mai cer actionarilor mei inca 500 demilioane de euro pentru alte proiecte? Acest lucru nu se vaintampla, iar autoritatile de aici trebui sa stie ca este oconcurenta puternica de proiecte cu alte tari", spuneHajdinjak.

E.ON alaturi de Enel (Italia) au semnat un memorandum cu statulroman reprezentat prin Termoelectrica, firma care va intra infaliment, pentru constructia unei centrale pe huila la Braila.Investitia ar urma sa fie de peste un miliard de euro, iarcapacitatea instalata a unitatii este de 800 MW. Problema majora cuacest proiect este faptul ca desi memorandumul a fost semnat inurma cu doi ani, el nu a depasit faza studiului defezabilitate.

Problema pe care Hajdinjak o ridica din nou este faptul ca E.ONnu-si poate recupera banii din cauza faptului ca in prezentcompania isi vinde gazul catre clienti sub costuri din cauzafaptului ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniulEnergiei (ANRE) nu aplica metodologia de pret in vigoare.

"Intelegem ca acum pretul gazelor nu poate creste atat cat ne-amdori noi, dar trebuie facute niste planuri pe termen lung privindmajorarea pretului pentru ca nicio companie nu poate vinde subcosturi", a mai spus Hajdinjak. El considera ca din cauza faptuluica multi consumatori industriali folosesc doar gaze din productiainterna, care sunt de doua ori mai ieftine fata de cele importate,populatia ramane fara aceasta resursa. De anul trecut, guvernul aluat o masura prin care toti marii consumatori si in special ceidin industria chimica sa fie alimentati numai cu gaze romanesti,aceasta fiind considerata o masura anticriza. Masura este valabilapana in octombrie anul acesta.

"Ceea ce se face acum este un export de gaze ieftine dinRomania. De ce nu se duce acest gaz spre oamenii care chiar aunevoie de el?", s-a intrebat Hajdinjak. Printre companiile care iaugaze ieftine se numara Interagro, grup controlat de omul de afaceriIoan Niculaie, cel mai mare consumator de gaze din Romania.Produsele chimice pe care le produce Interagro sunt in mare parteexportate.

Se poate face sau nu AGRI?

AGRI (Azerbaidjan Georgia Romania Interconnector), unul dintreproiectele anuntate recent pentru aducerea gazelor din zona caspicaspre piata europeana, prin Romania, pare a avea, in opinia maimultor specialisti o problema. Proiectul presupune constructia adoua terminale de gaz natural lichefiat, unul in Georgia si unul laConstanta, care sa asigure transportul gazelor azere, cu vase demare tonaj, prin Marea Neagra. Problema este ca pentru a ajunge inMarea Neagra aceste vase, ele trebuie mai intai sa treaca destramtorile Bosfor si Dardanele.

"Nu cred ca va fi usor de realizat un terminal la Constanta.Gazul natural lichefiat este o optiune, dar trebuie sa fimpragmatici. Va fi greu sa trecem prin Bosfor si Dardanele", explicaRazvan Nicolescu, director de afaceri corporatiste al Petrom. "Nucred ca Nabucco sau SouthStream sunt realiste pentru ca nu ausurse. Nici loc pentru terminale nu cred ca este din cauzaBosforului", a completat Frank Hajdinjak, directorul general alE.ON Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO