Seful E.ON: Nu lasati energia sa ajunga in aceeasi situatie ca CFR-ul

Autor: Roxana Petrescu 13.05.2010

Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania, companie activa pe piata distributiei si furnizarii de energie electrica si de gaze naturale, spune ca in ciuda faptului ca sectorul energetic local are nevoie de investitii uriase, autoritatile romane nu creeaza un mediu prietenos pentru investitorii straini.

In acest context, Hajdinjak spune ca energia din Romania are sanse sa devina un fel de CFR, companie care in lipsa unor investitii majore in infrastructura a acumulat in ultimii ani pierderi uriase si datorii foarte mari.

"Mi-e teama sa nu aducem energia, o industrie care este acum inca destul de sanatoasa in situatia CFR prin lipsa de investitii. Romania este cu resursele financiare la limita, dar mediul de investitii de aici nu este prietenos. Banii pot fi atrasi prin parteneriate public-private, dar in contextul in care noi am investit deja 850 de milioane de euro aici, bani pe care nu i-am recuperat, cum pot sa le mai cer actionarilor mei inca 500 de milioane de euro pentru alte proiecte? Acest lucru nu se va intampla, iar autoritatile de aici trebui sa stie ca este o concurenta puternica de proiecte cu alte tari", spune Hajdinjak.

E.ON alaturi de Enel (Italia) au semnat un memorandum cu statul roman reprezentat prin Termoelectrica, firma care va intra in faliment, pentru constructia unei centrale pe huila la Braila. Investitia ar urma sa fie de peste un miliard de euro, iar capacitatea instalata a unitatii este de 800 MW. Problema majora cu acest proiect este faptul ca desi memorandumul a fost semnat in urma cu doi ani, el nu a depasit faza studiului de fezabilitate.

Problema pe care Hajdinjak o ridica din nou este faptul ca E.ON nu-si poate recupera banii din cauza faptului ca in prezent compania isi vinde gazul catre clienti sub costuri din cauza faptului ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu aplica metodologia de pret in vigoare.

"Intelegem ca acum pretul gazelor nu poate creste atat cat ne-am dori noi, dar trebuie facute niste planuri pe termen lung privind majorarea pretului pentru ca nicio companie nu poate vinde sub costuri", a mai spus Hajdinjak. El considera ca din cauza faptului ca multi consumatori industriali folosesc doar gaze din productia interna, care sunt de doua ori mai ieftine fata de cele importate, populatia ramane fara aceasta resursa. De anul trecut, guvernul a luat o masura prin care toti marii consumatori si in special cei din industria chimica sa fie alimentati numai cu gaze romanesti, aceasta fiind considerata o masura anticriza. Masura este valabila pana in octombrie anul acesta.

"Ceea ce se face acum este un export de gaze ieftine din Romania. De ce nu se duce acest gaz spre oamenii care chiar au nevoie de el?", s-a intrebat Hajdinjak. Printre companiile care iau gaze ieftine se numara Interagro, grup controlat de omul de afaceri Ioan Niculaie, cel mai mare consumator de gaze din Romania. Produsele chimice pe care le produce Interagro sunt in mare parte exportate.

Se poate face sau nu AGRI?

AGRI (Azerbaidjan Georgia Romania Interconnector), unul dintre proiectele anuntate recent pentru aducerea gazelor din zona caspica spre piata europeana, prin Romania, pare a avea, in opinia mai multor specialisti o problema. Proiectul presupune constructia a doua terminale de gaz natural lichefiat, unul in Georgia si unul la Constanta, care sa asigure transportul gazelor azere, cu vase de mare tonaj, prin Marea Neagra. Problema este ca pentru a ajunge in Marea Neagra aceste vase, ele trebuie mai intai sa treaca de stramtorile Bosfor si Dardanele.

"Nu cred ca va fi usor de realizat un terminal la Constanta. Gazul natural lichefiat este o optiune, dar trebuie sa fim pragmatici. Va fi greu sa trecem prin Bosfor si Dardanele", explica Razvan Nicolescu, director de afaceri corporatiste al Petrom. "Nu cred ca Nabucco sau SouthStream sunt realiste pentru ca nu au surse. Nici loc pentru terminale nu cred ca este din cauza Bosforului", a completat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania.