Companii

Şeful Concurenţei: Nu profitaţi de creşterea TVA

Şeful Concurenţei: Nu profitaţi de creşterea TVA
11.07.2010, 23:40 22

ConcurenŢa va lua în vizor companiile care am­plifică impactulcreşterii TVA printr-o ajustare a preţurilor mult peste nivelulmajorării acestei taxe, este mesajul pe care l-a transmis BogdanChiriţoiu, pre­şe­dintele Consiliului Con­cu­ren­ţei, cătrejucătorii din pia­ţă, în cadrul unui in­terviu cu ZF.
"Reacţia com­pa­ni­ilor la măsura de creş­tere a TVA ne va daindicii legate de co­rectitudinea jucă­to­rilor de pe piaţă. Vom fifoarte atenţi la sur­sele de inflaţie, iar din au­gust, după ce vorveni pri­mele statistici oficiale legate de rata inflaţiei, ne vomuita mai mult la pie­ţe­le pe care preţurile au cres­cut pesteritmul de ma­jorare a TVA", a afir­mat Chiriţoiu.
El a mai spus că, în prac­tica economică, pie­ţe­le concentrate înmâinile unui număr redus de jucători tind să fie surse importantede in­fla­ţie, pentru că pre­zintă riscul unor creş­terinejustificate de preţuri la consumatori.
Fiind o piaţă liberă, Consiliul Concurenţei nu poate sancţiona ocompanie pentru că a ajustat preţurile aplicând o rată de creşteremai mare decât majorarea TVA, ci doar în cazul în care descoperă oînţelegere între aceasta şi competitorii săi pentru fixareacreşterilor de preţ. Amenzile în aceste cazuri pot ajunge la 10%din cifra de afaceri pentru fiecare companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO