Şeful Concurenţei: Nu profitaţi de creşterea TVA

Autor: Mihaela Popescu 11.07.2010

ConcurenŢa va lua în vizor companiile care am­plifică impactul creşterii TVA printr-o ajustare a preţurilor mult peste nivelul majorării acestei taxe, este mesajul pe care l-a transmis Bogdan Chiriţoiu, pre­şe­dintele Consiliului Con­cu­ren­ţei, către jucătorii din pia­ţă, în cadrul unui in­terviu cu ZF.
"Reacţia com­pa­ni­ilor la măsura de creş­tere a TVA ne va da indicii legate de co­rectitudinea jucă­to­rilor de pe piaţă. Vom fi foarte atenţi la sur­sele de inflaţie, iar din au­gust, după ce vor veni pri­mele statistici oficiale legate de rata inflaţiei, ne vom uita mai mult la pie­ţe­le pe care preţurile au cres­cut peste ritmul de ma­jorare a TVA", a afir­mat Chiriţoiu.
El a mai spus că, în prac­tica economică, pie­ţe­le concentrate în mâinile unui număr redus de jucători tind să fie surse importante de in­fla­ţie, pentru că pre­zintă riscul unor creş­teri nejustificate de preţuri la consumatori.
Fiind o piaţă liberă, Consiliul Concurenţei nu poate sancţiona o companie pentru că a ajustat preţurile aplicând o rată de creştere mai mare decât majorarea TVA, ci doar în cazul în care descoperă o înţelegere între aceasta şi competitorii săi pentru fixarea creşterilor de preţ. Amenzile în aceste cazuri pot ajunge la 10% din cifra de afaceri pentru fiecare companie.