Companii

Scumpirea benzinei a adus profitul la Petromidia

09.12.2004, 00:00 26

Compania Rompetrol Rafinare, care detine Rafinaria Petromidia, a reusit sa obtina in ultimele trei luni pentru prima data in ultimii ani profit net conform standardelor internationale de contabilitate (IAS). Petromidia a inregistrat in luna septembrie un profit net pe IAS de 0,9 mil. dolari (0,77 mil. euro), in octombrie profitul net fiind de 3,5 mil. dolari (2,65 mil. euro) pentru ca profitul net pe luna trecuta sa ajunga la 5 mil. dolari.
Compania a beneficiat de pe urma scumpirii carburantilor cu peste 10% la benzinarii operata de Petrom, la care s-au aliniat toate companiile petroliere care activeaza in Romania. Scumpirea a avut ca justificare cresterea pretului titeiului pe piata mondiala. Intre timp, cotatia titeiului pe piata mondiala s-a oprit din crestere si chiar a scazut cu cativa dolari, dar pe piata interna pretul benzinei a ramas constant.
Conform reprezentantilor companiei, Petromidia a obtinut in septembrie un profit inainte de dobanzi taxe, depreciere si aportizare (EBITDA) de 6,6 mil. dolari (5 mil. euro). Valoarea EBITDA a crescut ulterior la 10,1 mil. dolari (7,65 mil. euro) in octombrie si 16 mil. dolari (11,8 mil. euro) in noiembrie.
Pe de alta parte, Petromidia a fost favorizata in ultimele luni si de scaderea cursului leu-dolar pe piata valutara, ceea ce face ca importurile de titei sa fie mai ieftine in lei, in conditiile in care preturile pe piata interna raman constante. Castigul rafinariei din activitatea de import este insa compensat intr-o buna masura de exporturile de produse petroliere rafinate ale companiei.
Reprezentantii grupului Rompetrol afirma ca integrarea in Rompetrol Rafinare a afacerii cu benzinarii a grupului Rompetrol prin preluarea Rompetrol Downstream va avea ca efect o crestere a EBITDA cu 12,1% anul viitor.
Petromidia va prelua actiunile Rompetrol Downstream, evaluate la 112,7 mil. dolari (84 mil. euro) in schimbul unor actiuni noi care vor trece in proprietatea Rompetrol SA (Vega) si a Rompetrol Group. Actionarii minoritari vor putea subscrie in cadrul majorarii de capital 0,3 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta la un pret de 1.000 lei/actiune. Ultima cotatie de pe piata a Petromidia a fost de 880 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 401 mil. euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO