Companii

RWE da 4 mld. euro pe gazul ceh

19.12.2001, 00:00 22



Guvernul Cehiei a aprobat luni vanzarea intregii industrii a gazelor naturale companiei germane RWE Gas pentru suma de 4,1 miliarde de euro (3,7 miliarde de dolari), in timp ce alte doua mari companii energetice au primit oferte de privatizare mai mici decat se asteptau.

Vanzarea a 97 de procente din Transgas, compania care transporta gazul, si a celor noua companii de distributie, reprezinta cea mai mare privatizare din Cehia.

RWE Gas, a doua companie energetica din Germania, a facut o oferta mai mare decat era asteptat pentru a-si asigura accesul la principala conducta care transporta gazul rusesc spre Europa de Vest.

"Ne-am marit oferta pentru ca vom obtine astfel accesul direct la cel mai mare exportator de gaz natural al Europei," a declarat Manfred Scholle, directorul general al RWE Gas.

Guvernul ceh a cerut companiei franceze Electricite de France si italienilor de la Enel sa prezinte pana pe 7 ianuarie oferte imbunatatite pentru cumpararea celor 67,6 procente din CEZ, cea mai mare centrala electro-termica a Cehiei, si pentru sase companii distributoare de energie.

Prim-ministrul ceh, Milos Zeman, a stabilit pretul minim pentru aceasta tranzactie la 5,7 miliarde de dolari, ridicand dubii ca eventuala intelegere se va incheia pana la data alegerilor, prevazute a avea loc in luna iunie a anului viitor.

Oferta celor de la Enel este de 3,8 miliarde de dolari, in timp ce compania franceza cere modificarea conditiilor contractuale. Compania germana Eon si un consortiu din Marea Britanie au facut oferte individuale pentru parti din pachetul din CEZ, oferit de guvernul ceh.

"Guvernul Republicii Cehe nu va accepta oferte care subevalueaza companiile scoase la privatizare," a mai adaugat Milos Zeman.

A treia privatizare a guvernului este reprezentata de 63% din Unipetrol, grup petrochimic pentru care s-a acceptat oferta de 361 de milioane de euro de la Agrofert, o companie privata autohtona. Statul a ignorat oferta de 440 de milioane de dolari, facuta de grupul britanic Rotch Energy.

Confuzia care planeaza asupra acestor privatizari a generat intrebari cu privire la modul cum au fost structurate intelegerile si daca este intelept sa privatizeze toate cele trei companii deodata si asa de repede.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO