Companii

Ruttenstorfer, OMV: Investiţiile în Petrom nu vor fi afectate după achiziţia Petrol Ofisi

Ruttenstorfer, OMV: Investiţiile în Petrom nu vor fi afectate după achiziţia Petrol Ofisi

Autor: Roxana Petrescu

25.10.2010, 23:20 24

Wolfgang Ruttenstorfer, şeful OMV, spune că planurile deinvestiţii şi structura activelor pe care compania le deţine înRomânia prin Petrom nu vor fi afectate de achiziţia recentă a celeimai mari reţele de benzinării din Turcia pentru care austriecii auscos din buzunare un miliard de euro.

Petrom este cea mai mare companie locală şi cel mai mare activpe partea de explorare şi producţie pe care OMV îl are înportofoliu.

"Petrom nu va fi afectat în niciun fel. Am spus că vom investi1,5 miliarde de euro anul acesta şi aşa vom face. Am spus că vominvesti câte un miliard de euro anual de acum încolo şi vom mergemai departe cu aceste planuri", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer,CEO-ul OMV.

La sfârşitul săptămânii trecute, OMV a anunţat va plăti unmiliard de euro pentru a prelua 54,17% din Petrol Ofisi ajungândastfel la o participaţie de 95,75%. Prin această tranzacţie,austriecii preiau controlul asupra unei reţele formate din 2.500 debenzinării, ajungând la o cotă de 27% pe una dintre cele maipromiţătoare pieţe în ceea ce priveşte perspectivele de creştere.Mai mult, în Turcia OMV contruieşte o centrală pe gaze de 850 MW,similară cu cea pe care Petrom o face la Brazi. În plus, jumătatedin conducta Nabucco, proiect în care OMV este acţionar, trece prinTurcia.

"Nu avem nicio intenţie să vindem active din România de pepartea de marketing acum că am intrat în posesia unei reţele deretail atât de extinsă. Ideea este de a avea centre operaţionaleintegrate în Austria, România şi Turcia", a mai precizatRuttenstorfer. Cu toate acestea, anul trecut, după ce OMV şi-aanunţat intenţiile de a prelua Petrol Ofisi, operaţiunile dinRomânia au trecut prin schimbări majore. Astfel, partea depetrochimie a fost vândută, una dintre rafinării a fost oprită, iarla cealaltă capacitatea de rafinare a fost diminuată şi combinatulchimic Doljchim a fost la rândul său oprit.

Potrivit reprezentantului OMV, în prezent pe piaţa din Turcia seconsumă 29 de milioane de tone de produse petroliere anual, depeste trei ori mai mult decât în România, existând şanse ca până în2015 consumul să ajungă la 33 de milioane de tone anual.

"Petrom are două rafinării. La Petrobrazi modernizările suntgata, iar unitatea va rafina numai petrol românesc şi va deservi înmare parte doar piaţa locală, cu mici exporturi poate spre ţărilevecine cum este cazul Bulgariei. Nu vom exporta cantităţi mari deproduse în Turcia. Nu este atractiv din punct de vedere economic săfacem acest lucru. Singura rafinărie care poate face exporturi dinRomânia este Petromidia, iar aceasta nu este a noastră şi nici nuavem intenţia s-o facem a noastră", a mai precizatRuttenstorfer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO