Ruttenstorfer, OMV: Investiţiile în Petrom nu vor fi afectate după achiziţia Petrol Ofisi

Autor: Roxana Petrescu 25.10.2010

Wolfgang Ruttenstorfer, şeful OMV, spune că planurile de investiţii şi structura activelor pe care compania le deţine în România prin Petrom nu vor fi afectate de achiziţia recentă a celei mai mari reţele de benzinării din Turcia pentru care austriecii au scos din buzunare un miliard de euro.

Petrom este cea mai mare companie locală şi cel mai mare activ pe partea de explorare şi producţie pe care OMV îl are în portofoliu.

"Petrom nu va fi afectat în niciun fel. Am spus că vom investi 1,5 miliarde de euro anul acesta şi aşa vom face. Am spus că vom investi câte un miliard de euro anual de acum încolo şi vom merge mai departe cu aceste planuri", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, CEO-ul OMV.

La sfârşitul săptămânii trecute, OMV a anunţat va plăti un miliard de euro pentru a prelua 54,17% din Petrol Ofisi ajungând astfel la o participaţie de 95,75%. Prin această tranzacţie, austriecii preiau controlul asupra unei reţele formate din 2.500 de benzinării, ajungând la o cotă de 27% pe una dintre cele mai promiţătoare pieţe în ceea ce priveşte perspectivele de creştere. Mai mult, în Turcia OMV contruieşte o centrală pe gaze de 850 MW, similară cu cea pe care Petrom o face la Brazi. În plus, jumătate din conducta Nabucco, proiect în care OMV este acţionar, trece prin Turcia.

"Nu avem nicio intenţie să vindem active din România de pe partea de marketing acum că am intrat în posesia unei reţele de retail atât de extinsă. Ideea este de a avea centre operaţionale integrate în Austria, România şi Turcia", a mai precizat Ruttenstorfer. Cu toate acestea, anul trecut, după ce OMV şi-a anunţat intenţiile de a prelua Petrol Ofisi, operaţiunile din România au trecut prin schimbări majore. Astfel, partea de petrochimie a fost vândută, una dintre rafinării a fost oprită, iar la cealaltă capacitatea de rafinare a fost diminuată şi combinatul chimic Doljchim a fost la rândul său oprit.

Potrivit reprezentantului OMV, în prezent pe piaţa din Turcia se consumă 29 de milioane de tone de produse petroliere anual, de peste trei ori mai mult decât în România, existând şanse ca până în 2015 consumul să ajungă la 33 de milioane de tone anual.

"Petrom are două rafinării. La Petrobrazi modernizările sunt gata, iar unitatea va rafina numai petrol românesc şi va deservi în mare parte doar piaţa locală, cu mici exporturi poate spre ţările vecine cum este cazul Bulgariei. Nu vom exporta cantităţi mari de produse în Turcia. Nu este atractiv din punct de vedere economic să facem acest lucru. Singura rafinărie care poate face exporturi din România este Petromidia, iar aceasta nu este a noastră şi nici nu avem intenţia s-o facem a noastră", a mai precizat Ruttenstorfer.