Companii

Ruşii de la VTB, interesaţi de privatizarea CFR Marfă

VTB, a doua bancă din Rusia, interesată de privatizarea CFR Marfă

Autor: Vlad Popescu

05.03.2012, 12:35 98

VTB, a doua mare bancă de stat din Rusia, vrea să investească "câteva sute de milioane de euro" în regiunea Balcanilor în următorii ani, vizând inclusiv privatizarea CFR Marfă, a declarat pentru Bloomberg Atanas Bostandjiev, directorul general al VTB Capital, divizia de investiţii a grupului rus.

VTB Capital a deschis săptămâna trecută un birou la Sofia pentru a facilita extinderea în sud-estul Europei, căutând să acopere golul lăsat de retragerea investitorilor occidentali din regiune din cauza crizei datoriilor de stat.

VTB Capital are filiale la Londra, Hong Kong, Singapore, Dubai, New York, Viena şi Kiev.

"Voi fi mulţumit dacă vom investi câteva sute de milioane de euro în următorii câţiva ani în diverse proiecte din Bulgaria, România, Serbia şi Grecia, direct ca bancă sau prin sprijinirea clienţilor. Există oportunităţi bune în energie, transporturi, telecomunicaţii şi agricultură. Vom analiza privatizările planificate în Bulgaria, Serbia şi România. Suntem interesaţi de privatizarea companiei feroviare de marfă din România. Serbia pregăteşte privatizări în sectorul bancar de care suntem interesaţi. Există planuri similare în Slovenia şi Croaţia", a arătat Bostandjiev.

VTB Capital a preluat în toamna anului trecut, prin divizia austriacă BT Invest, o participaţie de 80% la Bulgartabak, cel mai mare producător de ţigarete din Bulgaria, pentru 100 milioane euro.

Guvernul de la Sofia se pregăteşte de asemenea să privatizeze diverse participaţii deţinute la mai multe companii de utilităţi, pentru a obţine fondurile necesare pentu a acoperi serviciul datoriei de stat.

VTB vizează de asemenea preluarea Vivacom, cel mai mare operator de telefonie fixă din Bulgaria, în parteneriat cu banca bulgară Corporate Commercial Bank.

Fostul ministru bulgar de Finanţe Milen Velchev a fost numit director general al filialei VTB Capital de la Sofia.

Guvernul şi FMI au convenit în luna decembrie ca CFR Marfă să fie vândută unui investitor strategic, într-un proces care să fie încheiat până la sfârşitul lunii octombrie a acestui an şi în care să poată fi implicate Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation, divizia de investiţii a Băncii Mondiale.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a publicat în februarie anunţul de selectarea a intermediarului pentru privatizarea CFR Marfă şi aşteaptă oferte până la 12 martie.

Statul va publica prospectul de vânzare a acţiunilor până la jumătatea lunii iunie 2012 şi va încheia privatizarea până la sfârşitul lunii octombrie 2012, potrivit datelor anunţate în decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO