Companii

RTC, afaceri de 112 milioane de euro la cinci luni

22.06.2006, 19:37 19

Grupul de firme RTC, detinut de omul de afaceri Octavian Radu, a realizat pe primele cinci luni ale anului o cifra de afaceri de 112 milioane de euro, in crestere cu aproape 50% fata de anul precedent.
"Fata de perioada similara a anului trecut, vanzarile grupului au crescut cu 48%, evolutie datorata atat cresterii organice a business-urilor existente, cat si contributiei firmelor achizitionate in anul 2005", a afirmat Aurelian Trifa, directorul financiar al grupului RTC. Acesta a precizat insa ca volumul vanzarilor se situeaza usor sub cifra bugetata, lucru datorat in principal faptului ca piata a evoluat sub asteptarile reprezentantilor companiei, dar ca toate diviziile au performat corespunzator conditiilor specifice de piata, concurentei si mediului macroeconomic.
"La inceputul anului 2006, in cadrul grupului s-au operat unele reorganizari, datorate pe de o parte achizitiilor efectuate in anul precedent, iar pe de alta parte realizate in vederea adaptarii structurii acestuia la pietele pe care ne desfasuram activitatea", a mai spus Aurelian Trifa. Anul 2005 a fost unul efervescent pentru grupul RTC, compania fiind mai activa in special pe segmentul IT, unde a achizitionat ProCa, Sistec si Best Computers.
"Prioritara pentru acest an este integrarea firmelor achizitionate in cadrul grupului, un exemplu fiind includerea retelei de retail Best Computers in Diverta", a mai spus reprezentantul RTC.
Cu toate acestea, RTC nu exclude posibilitatea achizitionarii de noi jucatorii pe pietele pe care compania este prezenta, daca "se va ivi o astfel de oprtunitate". Rezultatele obtinute de companie in primele luni nu modifica insa estimarile pentru intregul an 2006.
"Avand in vedere ca in primele luni ale anului am reusit sa crestem cu 48%, desi am activat pe piete cu o evolutie neasteptata (cum este cazul pietei IT care a scazut), consideram ca pana la sfarsitul anului ne vom atinge obiectivele propuse", a mai spus Trifa.
In 2005, grupul RTC a obtinut o cifra de afaceri de 237 de milioane de euro, iar pentru 2006 estimarile indica un volum de 300 de milioane de euro. La nivelul anului trecut, profitul operational inregistrat de companie a fost de 8,5 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de 2004. Pentru anul in curs directorul financiar al grupului spune ca masurile de reorganizare si diminuarea cheltuielilor vor determina o crestere cu 25%.
RTC Holding este unul dintre cele mai mari grupuri comerciale cu capital romanesc si cuprinde in prezent 7 divizii: Office (business-to-business), Diverta (retail), ProCa (distributie IT&C), Mobishop (telecom), TCE (transport), Sistec-SBsol (solutii IT), respectiv dezvoltarea (incubator de business).
Divizia de cargo si curierat a grupului a intrat de curand in vizorul mai multor companii din Franta, Germania si Austria interesate sa intre pe piata din Romania dupa momentul integrarii europene.
Discutiile cu posibilii cumparatori sunt insa intr-o faza incipienta, pana la sfarsitul anului existand posibilitatea ca tot mai multi operatori straini sa isi formuleze interesul pentru piata locala de logistica.
In prezent TCE Logistica se concentreaza pe consolidarea pozitiei pe care o detine prin investitii in modernizarea sistemului de comunicatii si monitorizare a vanzarilor.
Si pentru reteaua Diverta planurile pe termen lung sunt ambitioase, aceasta luand in considerare varinta extinderii in Spania si Israel unde vizeaza comunitatile de romani.
Societatea comerciala RTC Holding BV din Olanda a fost sanctionata cu amenda in valoare totala de 53.040 lei, pentru intarzierea notificarii concentrarilor economice realizate prin preluarea controlului asupra Best Computers Bucuresti si Sistec Cluj-Napoca. Operatiunile de concentrare economica au fost realizate la data de 12 septembrie 2005, respectiv la data de 7 octombrie 2005.
Conform prevederilor legislatiei din domeniul concurentei, RTC Holding BV avea obligatia sa notifice in termen de 30 de zile de la data dobandirii controlului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO