Companii

Romcab face profit chiar si in reorganizare judiciara

12.05.2005, 19:17 42

Producatorul de cabluri Romcab Targu-Mures a realizat in primele patru luni ale acestui an aproape un sfert din planul pe intreg anul si a trecut din luna martie pe profit, desi se afla de anul trecut in reorganizare judiciara.

"Am avut ca obiectiv asigurarea fluxului de numerar necesar pentru sustinerea activitatii si onorarea comenzilor venite din partea clientilor firmei", spune Csaba Gombos, administratorul companiei. El precizeaza ca desi nivelul comenzilor este in continuare ridicat, societatea nu a reusit sa satisfaca decat jumatate din valoarea solicitata de parteneri.

"In primele 4 luni ale anului 2005, cifra de afaceri a ajuns la 107 miliarde de lei (aproape 3 milioane de euro), aproape 22% din cifra de afaceri de 487 mld. lei (13 mil. euro) planificata pentru anul in curs. Insa principalele cresteri sunt asteptate in perioada lunilor august - noiembrie, cand sectorul constructiilor este in plina dezvoltare", adauga oficialii Romcab.

Realizarile din acest an nu sunt insa comparabile cu cele aferente anului 2004, cred acestia, avand in vedere conditiile diferite de functionare a societatii.

"In primele doua luni ale acestui an am inregistrat o pierdere de 2,49 miliarde de lei, dar incepand cu luna martie am trecut pe profit, urmand ca pana la sfarsitul anului profitul sa ajunga la 4,7 miliarde de lei", anticipeaza oficialii Romcab.

Romcab a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 443 de miliarde de lei (aproape 11 milioane de euro), valoarea urmand sa creasca usor in acest an.

Romcab produce cabluri, conductori, cordoane si cablaje electrice pentru trei segmente de piata: sectorul constructiilor civile si administrative, industria auto-moto si piata produselor de electrotehnice si de uz casnic. Cablurile pentru constructii civile si administrative au detinut in primul trimestru al acestui an cea mai mare pondere din cifra de afaceri, aproximativ 60%.

Conductorii auto si cablajele electrice pentru autovehicule si motociclete au contribuit cu 13% la afacerile Romcab din primul trimestru, o pondere aproape dubla fata de anul precedent. Printre clientii companiei muresene se afla producatori precum Aprilia, Ducatti, Suzuki, Piaggio si Valeo. Pe segmentul produselor de uz casnic, principalii clienti ai Romcab sunt grupul suedez Electrolux (care detine o fabrica de aragazuri la Satu Mare si una de frigidere in Ungaria) si producatorul roman Arctic.

Potrivit reprezentantilor Romcab, exporturile companiei au ajuns in primul trimestru al anului la 20% din totalul cifrei de afaceri, ceea ce reprezinta aproape o dublare a ponderii, principalele piete fiind Danemarca, Italia, Germania, Ungaria.

Romcab se afla din toamna anului trecut in reorganizare judiciara, dupa ce Tribunalul Mures a admis cererea formulata de conducerea Romcab.

Motivul invocat a fost ca Romcab a girat un imprumut pe care actionarul majoritar Paneuro Trading SRL Bucuresti l-a contractat de la Raiffeisen Bank, in cuantum de 5 milioane de dolari (3,8 milioane de euro) si pe care societatea nu il poate inapoia. Solutia gasita de administratori a fost o majorare de capital in valoare de 7 milioane de euro, aprobata deja de principiu de actionari.

"In ceea ce priveste stadiul procedurii de reorganizare, actele aferente acesteia au fost suspendate pana la pronuntarea Curtii Constitutionale cu privire la exceptia de neconstitutionalitate a unor prevederi ale Legii 64/1995 ridicata de un creditor Romcab, sentinta preconizata a se pronunta in luna septembrie a anului", afirma reprezentantii Romcab.

In paralel, actionarul principal al companiei se afla in "discutii avansate cu un numar de 7 investitori, atat din Romania, cat si din strainatate". Discutiile nu au fost insa finalizate, cel putin pana acum.

Romcab este detinuta in proportie de 86,3% de Paneuro Company, ceilalti actionari fiind SIF Oltenia - 7,1% si alti actionari - 6,6%. Grupul de companii Paneuro, din care face parte si Romcab este detinut de omul de afaceri Zoltan Prosszer. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO