Companii

Rombat Bistriţa va produce baterii pentru maşini hibride

08.07.2010, 23:14 73

ProducÂtorul de acumulatori auto Rombat Bistriţa va investi 20de milioane de euro pentru dezvoltarea capacităţilor de producţieşi pentru fabricarea de acumulatori pentru autovehiculemicrohibrid.
Pentru bateriile de autovehicule microhibrid, care au instalatesisteme de start-stop pentru eficientizarea consumului decombustibil, Rombat lucrează cu partenerul Renault şi cu grupulPSA.
"Avem două cereri de fonduri europene pentru două proiecte. Unulpresupune investiţii de 15 milioane de euro pentru extindereacapacităţilor de producţie de baterii şi pentru baterii avansate deautomobil hibrid - microhibrid", a declarat Ioan Repede, directorulgeneral al Rombat.
Potrivit reprezentanţilor companiei, bateriile sunt utilizatepentru susţinerea sistemelor start-stop, care opresc motorulautomobilului în timpul staţionării şi care aduc o economie decombustibil de circa 8%. "Vom începe producţia acestor baterii în2012. Această piaţă de hibride este condusă de legislaţie. Cerereava creşte pentru că legislaţia impune producătorilor auto ca pânăîn 2013 circa 60% din automobilele produse să aibă emisii mai micide 120g CO2/km", a spus Repede.
În prezent Rombat desfăşoară teste pentru baterii microhibrideîmpreună cu centrul tehnic Renault din Franţa. Totodată, desfăşoarăşi teste de calitate împreună cu Renault Technologie Roumaniepentru actuala gamă Logan.

Furnizor Ford
Rombat desfăşoară acum negocieri şi teste cu Ford în vedereafurnizării de acumulatori pentru fabrica de la Craiova, însă unparteneriat nu a fost încă semnat. "Am putea spune lucrul ăsta (semnarea unui contract - n. red) atunci când va fi validatprodusul, ceea ce poate dura doi ani. Lucrurile sunt pe făgaşulnormal, dar depinde foarte mult şi de momentul în care Ford chiarîncepe să producă la Craiova", a spus Repede.
În prezent Rombat are în portofoliu ca furnizor de primă echiparefabricile Renault din estul Europei şi fabrica PSA dinSlovenia.
Anul trecut compania a exportat 1,2 milioane de baterii auto, 60%din producţie, pentru piaţa de piese de schimb din vestul Europei.Anul trecut cifra de afaceri a companiei a ajuns la 50,7 milioanede euro.

5 mil. euro pentru microhidrocentrale înMoldova
Planul de investiţii al companiei include şi un al doilea proiectcofinanţat prin fonduri europene, prin care Rombat va investi întotal 5 milioane de euro pentru construirea a
3-4 microhidrocentrale pe cursul unui râu cu debit mic din regiuneaMoldovei.
"Societatea noastră este cel mai mare consumator de energieelectrică din judeţ. Pornind de la acest lucru a venit ideeainvestiţiilor în producţia de energie, astfel încât să secompenseze consumul", a declarat Marcel Pârvu, director dedezvoltare al Rombat. Rombat consumă anual mai mult de 20.000 MWh.Compania a identificat 12 cursuri de pârâuri şi râuri cu debit mic,din care ar putea fi exploatate 8 sau 9.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO