Rombat Bistriţa va produce baterii pentru maşini hibride

Autor: Alexandru Anghel 08.07.2010

ProducÂtorul de acumulatori auto Rombat Bistriţa va investi 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie şi pentru fabricarea de acumulatori pentru autovehicule microhibrid.
Pentru bateriile de autovehicule microhibrid, care au instalate sisteme de start-stop pentru eficientizarea consumului de combustibil, Rombat lucrează cu partenerul Renault şi cu grupul PSA.
"Avem două cereri de fonduri europene pentru două proiecte. Unul presupune investiţii de 15 milioane de euro pentru extinderea capacităţilor de producţie de baterii şi pentru baterii avansate de automobil hibrid - microhibrid", a declarat Ioan Repede, directorul general al Rombat.
Potrivit reprezentanţilor companiei, bateriile sunt utilizate pentru susţinerea sistemelor start-stop, care opresc motorul automobilului în timpul staţionării şi care aduc o economie de combustibil de circa 8%. "Vom începe producţia acestor baterii în 2012. Această piaţă de hibride este condusă de legislaţie. Cererea va creşte pentru că legislaţia impune producătorilor auto ca până în 2013 circa 60% din automobilele produse să aibă emisii mai mici de 120g CO2/km", a spus Repede.
În prezent Rombat desfăşoară teste pentru baterii microhibride împreună cu centrul tehnic Renault din Franţa. Totodată, desfăşoară şi teste de calitate împreună cu Renault Technologie Roumanie pentru actuala gamă Logan.

Furnizor Ford
Rombat desfăşoară acum negocieri şi teste cu Ford în vederea furnizării de acumulatori pentru fabrica de la Craiova, însă un parteneriat nu a fost încă semnat. "Am putea spune lucrul ăsta ( semnarea unui contract - n. red) atunci când va fi validat produsul, ceea ce poate dura doi ani. Lucrurile sunt pe făgaşul normal, dar depinde foarte mult şi de momentul în care Ford chiar începe să producă la Craiova", a spus Repede.
În prezent Rombat are în portofoliu ca furnizor de primă echipare fabricile Renault din estul Europei şi fabrica PSA din Slovenia.
Anul trecut compania a exportat 1,2 milioane de baterii auto, 60% din producţie, pentru piaţa de piese de schimb din vestul Europei. Anul trecut cifra de afaceri a companiei a ajuns la 50,7 milioane de euro.

5 mil. euro pentru microhidrocentrale în Moldova
Planul de investiţii al companiei include şi un al doilea proiect cofinanţat prin fonduri europene, prin care Rombat va investi în total 5 milioane de euro pentru construirea a
3-4 microhidrocentrale pe cursul unui râu cu debit mic din regiunea Moldovei.
"Societatea noastră este cel mai mare consumator de energie electrică din judeţ. Pornind de la acest lucru a venit ideea investiţiilor în producţia de energie, astfel încât să se compenseze consumul", a declarat Marcel Pârvu, director de dezvoltare al Rombat. Rombat consumă anual mai mult de 20.000 MWh. Compania a identificat 12 cursuri de pârâuri şi râuri cu debit mic, din care ar putea fi exploatate 8 sau 9.