Companii

Rombat Bistriţa negociază cu Ford un contract de producere a bateriilor pentru maşini hibride

Rombat Bistriţa negociază cu Ford un contract de producere a bateriilor pentru maşini hibride

Autor: Laurentiu Cotu

14.10.2010, 23:20 57

"Practic costurile cu producereaacumulatorilor hibrizi sunt de 2,2 ori mai mari comparativ cucosturile unui model normal", a spus Ioan Repede, directorulgeneral al Rombat.

În prezent, cei mai importanţi clienţi ai companiei suntgrupurile Dacia şi Peugeot, cărora le livrează 20% din producţiatotală de acumulatori. Compania are şi exporturi, 60% din total, înprincipal pe piaţa franceză, unde reprezentanţii companieiestimează că au o cotă de piaţă de 10%. La intern, cota din piaţade componente era de 65% la nivelul anului trecut, potrivitinformaţiilor Rombat.

Firma are o capacitate anuală a producţiei de 2,3 milioane debaterii, iar în primele trei trimestre s-au vândut peste 1,4milioane. "Creşterea s-a datorat continuării procesului deinvestiţii. Rombat a deschis două noi centre regionale la Brăila şiBucureşti pentru a-şi consolida poziţia. Estimăm că 2010 va fi unan cu vânzări puternice, peste 2009", a adăugat Repede.

Cum va arăta businessul peste cinci ani

Compania a prezentat ieri un plan de dezvoltare pentru perioadaurmătoare conform căruia producţia va atinge 3 milioane de bateriiîn 2015, an în care cifra de afaceri va ajunge la 93 mil. euro.

Pentru 2010 producătorul de acumulatori şi-a bugetat afaceri de60 mil. euro, în creştere comparativ cu nivelul de 50 mil. euro din2009.

Compania are proiecte şi pentru mai multe microhidrocentrale,iar primul dintre acestea este pe râul Borca în judeţul Neamţ cu ocapacitate de 2,14 MW/oră. Investiţia este estimată la 4,9 mil.euro, iar perioada de recuperare este de opt ani. Pe lângă aceasta,mai există două proiecte pe un râu din Bacău şi încă unul dinBistriţa Năsăud. Odată finalizate, toate aceste proiecte vorasigura 30% din necesarul de electricitate al Rombat, care consumă1.600 MW/lună, fiind principalul consumator din judeţ.

În mâinile angajaţilor

Compania are 675 de angajaţi, dintre care 102 lucrează lafabrica de valorificare a cuprului de la Copşa Mică, unde serecuperează 800 de tone pe lună.

Rombat are în vedere în 2011 investiţii de 6 mil. euro înmodernizarea acestui proiect.

Acţionariatul producătorului se împarte între Rombat Invest SRL(58,16% din acţiuni), angajaţi şi conducere (41,84%). În ultimii 20de ani compania a investit în total peste 30 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO