Rombat Bistriţa negociază cu Ford un contract de producere a bateriilor pentru maşini hibride

Autor: Laurentiu Cotu 14.10.2010

Producătorul de acumulatori auto Rombat Bistriţa este în negocieri cu Ford pentru ca din 2012 să livreze baterii pentru maşinile hibride pe care compania americană plănuieşte să le producă la Craiova.



"Practic costurile cu producerea acumulatorilor hibrizi sunt de 2,2 ori mai mari comparativ cu costurile unui model normal", a spus Ioan Repede, directorul general al Rombat.

În prezent, cei mai importanţi clienţi ai companiei sunt grupurile Dacia şi Peugeot, cărora le livrează 20% din producţia totală de acumulatori. Compania are şi exporturi, 60% din total, în principal pe piaţa franceză, unde reprezentanţii companiei estimează că au o cotă de piaţă de 10%. La intern, cota din piaţa de componente era de 65% la nivelul anului trecut, potrivit informaţiilor Rombat.

Firma are o capacitate anuală a producţiei de 2,3 milioane de baterii, iar în primele trei trimestre s-au vândut peste 1,4 milioane. "Creşterea s-a datorat continuării procesului de investiţii. Rombat a deschis două noi centre regionale la Brăila şi Bucureşti pentru a-şi consolida poziţia. Estimăm că 2010 va fi un an cu vânzări puternice, peste 2009", a adăugat Repede.

Cum va arăta businessul peste cinci ani

Compania a prezentat ieri un plan de dezvoltare pentru perioada următoare conform căruia producţia va atinge 3 milioane de baterii în 2015, an în care cifra de afaceri va ajunge la 93 mil. euro.

Pentru 2010 producătorul de acumulatori şi-a bugetat afaceri de 60 mil. euro, în creştere comparativ cu nivelul de 50 mil. euro din 2009.

Compania are proiecte şi pentru mai multe microhidrocentrale, iar primul dintre acestea este pe râul Borca în judeţul Neamţ cu o capacitate de 2,14 MW/oră. Investiţia este estimată la 4,9 mil. euro, iar perioada de recuperare este de opt ani. Pe lângă aceasta, mai există două proiecte pe un râu din Bacău şi încă unul din Bistriţa Năsăud. Odată finalizate, toate aceste proiecte vor asigura 30% din necesarul de electricitate al Rombat, care consumă 1.600 MW/lună, fiind principalul consumator din judeţ.

În mâinile angajaţilor

Compania are 675 de angajaţi, dintre care 102 lucrează la fabrica de valorificare a cuprului de la Copşa Mică, unde se recuperează 800 de tone pe lună.

Rombat are în vedere în 2011 investiţii de 6 mil. euro în modernizarea acestui proiect.

Acţionariatul producătorului se împarte între Rombat Invest SRL (58,16% din acţiuni), angajaţi şi conducere (41,84%). În ultimii 20 de ani compania a investit în total peste 30 mil. dolari.