Companii

Rombat Bistrita ia bani europeni ca sa produca baterii pentru masini hibride

08.02.2010, 23:06 145

Producatorul de acumulatori auto Rombat Bistrita va investi 10milioane de euro pentru productia de baterii destinate vehiculelorhibride, jumatate din suma fiind asigurata printr-un program definantare europeana.

La acest proiect se adauga si cel de constructie demicrohidrocentrale pentru care se vor aloca in 2010 pana la 4milioane de euro, 50% provenind din fonduri guvernamentale sieuropene.

Rombat lucreaza in prezent la dezvoltarea unor baterii autodestinate automobilelor microhibride (care utilizeaza sisteme deoprire a motorului cand autovehiculul stationeaza si de recuperarea energiei in momentul franarii), baterii ce necesita o tehnologiediferita datorita solicitarii la care sunt supuse in regimul deexploatare.

"In acest an Rombat si-a propus sa investeasca 4 din cele 10milioane de euro necesare acestui proiect, cu 50% finantareeuropeana. Proiectul privind «Energia Verde» ramane mai departe oprioritate. Anul acesta se vor aloca 3-4 milioane, din care 50% dinfonduri guvernamentale si europene, pentru construirea demicrohidrocentrale", au declarat reprezentantii Rombat.

Primul potential client al Rombat pentru aceste baterii auto arputea fi Ford, care le poate utiliza pentru modelele ECOnetic(motorizari diesel) sau cu motoare ECOboost (motorizari pe benzinasupraalimentate).

Compania negociaza in prezent cu Ford pentru a deveni furnizoral fabricii din Craiova.

"Ne vom concentra in reducerea emisiilor de dioxid de carbon.Intr-o prima faza vom include tehologiile «ECOnetic» tot mai multin modelele de baza. Acestea vor fi aplicate atat motorizarilordiesel, cat si celor pe benzina, EcoBoost, cu injectie directa", adeclarat Wolfgang Kaffka, director de dezvoltare in cadrul FordEuropa. Deocamdata Ford produce la Craiova doar modelul TransitConnect, urmand ca in a doua jumatate a anului sa porneascaasamblarea unui model de clasa mica.

Rombat este furnizor si pentru Renault si grupul PSA, caredezvolta in prezent modele electrice sau hibride.

Grupul Peugeot Citroën a anuntat ca va lansa in 2011-2012 unmodel microhibrid si a instalat deja sistemul start/stop pe modelulPeugeot 308. Si Volvo, BMW sau Mazda produc automobilemicrohibride, insa Rombat nu face parte din panelul de furnizori alacestor companii.

Rombat va construi in acest an si primele microhidrocentrale inRomania, proiectul urmand sa fie finalizat anul viitor. "Investitiatotala se ridica la 7-8 milioane de euro. Jumatate din bani vorproveni din fonduri europene, lucru care ne obliga sa pastramconfidentialitatea pana in momentul pornirii investitiei", a spusIoan Repede, directorul general al Rombat.

Compania a produs in 2009 mai mult de 2 milioane de baterii auto(crestere de 30% a productiei) insa cifra de afaceri s-a contractatin euro cu aproape 6%, la 50,7 milioane de euro (215 mil. lei) dincauza reducerii preturilor materiilor prime si a pretului de retailal acumulatorilor auto.

Pentru 2010 compania estimeaza afaceri de 264 de milioane de lei(aproximativ 62 de milioane de euro).

Pentru cine produce Rombat

  • Rombat este furnizor Renault pentru fabrica Dacia si pentrufabricile din Rusia si Iran
  • Peste 1,2 milioane de baterii exportate in 2009 pe piataaftermarket si pentru Peugeot Slovacia
  • Aproape 800.000 de baterii vandute in Romania catre Dacia sipentru piata de inlocuire
  • Piata de inlocuire din Romania a fost estimata de Rombat la800.000 de unitati in 2009

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO