Companii

Romaqua: fabrica de bere va avea o capacitate de peste un milion de hectolitri

Romaqua: fabrica de bere va avea o capacitate de peste un milion de hectolitri

Adrian Teslovan, directorul de marketing al Romaqua Group: Tinand cont de media europeana a consumului de bere, piata locala are inca potential. Eforturile de comunicare ale companiilor, inovarea si diversificarea vor determina inevitabil o crestere a consumului de bere. Piata berii din Romania este deosebit de competitiva, caracterizandu-se printr-o concurenta acerba.

26.02.2007, 21:13 148

Romaqua Group, cel mai mare producator de apa minerala de pe piata locala, si-a planificat investitii de aproximativ 31 mil. euro pentru constructia unei fabrici de bere la Sebes (judetul Alba), cu o capacitate de peste un milion de hectolitri anual.
"Intr-o prima faza vor lucra 220 de persoane in fabrica de bere Romaqua, urmand ca numarul lor sa creasca", au declarat reprezentantii grupului.
Dupa aprobarea de catre actionari, investitia in noua fabrica va fi demarata in acest an si ar putea fi finalizata anul viitor, potrivit reprezentantilor Romaqua. Prima parte a investitiei in noul proiect, de 18-20 mil. euro, va fi realizata in 2007, conform aceleiasi surse.
"Tinand cont de media europeana a consumului de bere, piata locala are inca potential. Eforturile de comunicare ale companiilor, inovarea si diversificarea vor determina inevitabil o crestere a consumului de bere. Piata berii din Romania este deosebit de competitiva, caracterizandu-se printr-o concurenta acerba", a spus Adrian Teslovan, directorul de marketing al Romaqua Group.
Proiectul greenfield prin care producatorul Borsec va intra pe piata berii va fi finantat printr-un credit de 31 mil. euro de la BCR, care urmeaza sa fie supus votului actionarilor Romaqua la sfarsitul lunii martie.
Alte investitii ale grupului, in valoare de aproximativ 5 mil. euro, vor fi directionate in acest an catre facilitatile de imbuteliere a apei minerale Borsec si Stanceni, si a sucurilor Giusto, Brifcor si Quick Cola, potrivit datelor Romaqua.
Grupul Romaqua, cu capital integral romanesc, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 71 mil. euro, cu peste 45% mai mare fata de valoarea din 2005, datorata cresterii vanzarilor de sucuri si cafea, dar si majorarii productiei de apa minerala. Reprezentantii sai estimeaza cresterea vanzarilor cu 30% in acest an, pana la aproximativ 92 mil. euro. Investitiile realizate anul trecut au vizat, in principal, segmentul apei minerale, fiind de aproximativ 10 mil. euro.
La sfarsitul anului trecut, grupul Romaqua a primit de la BCR un imprumut in valoare de 8,23 milioane euro, pentru finantarea extinderii capacitatii de productie la fabricile de apa minerala detinute de companie in Bucuresti si Busteni.
O parte a investitiei din 2006 a fost directionata catre constructia unei noi fabrici in localitatea Stanceni, unde se afla a doua sursa de apa exploatata de Romaqua. Reprezentantii grupului estimau pentru anul trecut un volum al productiei de apa minerala de aproximativ 290 mil. litri, cu 30% peste volumul realizat in anul precedent. Volumul pietei de apa minerala este estimat la 1,1 mld. euro, compania detinand astfel o cota de peste 25%, potrivit datelor din anul 2006. Cele doua branduri de apa minerala din portofoliul Romaqua sunt Borsec si Stanceni, ultimul fiind relansat anul trecut prin extinderea distributiei la nivel national.
Producatorul apei minerale Borsec si-a extins portofoliul in anul 2004, cand a intrat pe piata cafelei cu brandul Metropolitan Caffe si pe segmentul bauturilor racoritoare necarbonatate, cu sucurile Giusto. Ulterior, in anul 2005, Romaqua a relansat bauturile racoritoare carbonatate prezente pe piata inainte de 1990, Brifcor si Quick Cola. Extinderea portofoliului de produse, si ulterior a capacitatii de imbuteliere, a vizat si pietele externe, cele mai importante fiind in acest moment Ungaria si Republica Moldova. Reprezentantii grupului au spus ca iau in considerare si deschiderea unei reprezentante intr-o alta tara din regiune, precum si extinderea exporturilor pe piete din Europa. Grupul Romaqua este detinut in proportie de 98% de Romaqua Holdings SA avand capital integral romanesc si controlat de patru persoane fizice, restul de 2% apartinand mai multor actionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO