Companii

Romanii au platit 3 mil. euro pe croaziere

Romanii au platit 3 mil. euro pe croaziere
06.04.2009, 00:00 34

Vacantele pe vase de croaziera, prin care poti vizita mai multe destinatii, au scos din buzunarele romanilor 3 milioane de euro in 2008, dublu fata de anul anterior, circa 4.000 de romani optand anul trecut pentru un astfel de pachet turistic, potrivit unui studiu al companiei de consultanta in afaceri Net Worth Advisory, realizat in colaborare cu Agentia Nationala a Asociatiilor de Turism (ANAT).

Cele mai cautate destinatii au fost Caraibe si Marea Mediterana. "Piata turismului de croaziera in Romania este in stare incipienta, mult sub potentialul real. Totodata acest lucru se datoreaza promovarii serviciului in sine", a spus Luciana Petrescu, director general al companiei de consultanta.
Numarul total de turisti care pleaca in vacanta pe nave de croaziera se ridica la peste 5 milioane pe piata europena, din care cei mai multi, 34%, sunt turisti englezi, 19% sunt germani, 16% italieni, 13% spanioli, 7% francezi, iar sub 1% romani, potrivit studiului "Annual Cruise Holiday Market Digest UK & Europe 2008", citat de Net Worth Advisory. Cresterea numarului de turisti in randul europenilor care au cumparat vacante de croaziera a fost de 17% in anul 2007, potrivit aceleiasi surse.
Mai mult, ea sustine ca romanii percep croazierele ca fiind un produs scump, iar insuficienta informatiilor duce la o promovare deficitara. Pretul unei croaziere este in medie de 2.000 de euro intr-un sejur de mai mult de o saptamana.
"Avem in oferta vacante de croaziera care incep de la 800 de euro pe o croaziera transatlantica, de sapte zile cu opriri in Barcelona si Barbados si vacante care ajung la 10.000 de euro daca are ca destinatie Hong Kong", spune Lucia Morariu, director general al Eximtur. Agentiile de turism care vand croaziere asteapta anul acesta o crestere, dat fiind faptul ca pretul unui astfel de pachet este mai mic cu pana la 20%, potrivit agentiilor.
"Anul acesta estimam o crestere cu 40-50% pe vacantele in croaziera, deci un trend ascendent, o piata care se va ridica la 4,5 mil. euro", a declarat Luciana Petrescu.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO