Companii

România produce 5% din merele din UE, însă polonezii domină rafturile româneşti cu aceste fructe. În ultimii cinci ani, producţia de mere din România a crescut cu 18%

În ultimii cinci ani, producţia de mere din România a crescut cu 18%.

În ultimii cinci ani, producţia de mere din România a crescut cu 18%.

Autor: Florentina Niţu

06.01.2022, 17:15 440

♦ România ar putea să îşi crească valoarea adăugată din producţia de mere prin prelungirea termenului de valabilitate al merelor, un produs perisabil, investind în spaţii de depozitare cu temperatură controlată.

România a produs peste jumătate de milion de tone de mere în 2020, în po­fida anului agricol secetos, ceea ce înseamnă 4,5% din totalul Uniunii Europene, situându-se pe locul cinci în topul celor mai mari producători, conform catalogului „Cifre-cheie pe lan­ţul alimentar euro­pean - 2021“, pu­blicat recent de Comisia Euro­pea­nă. Pe primul loc se află Polonia, care rea­lizează 30% din producţia UE.

În ultimii cinci ani, producţia de mere din România a crescut cu 18%, în timp ce numărul de meri a scăzut cu 2%, până la 24,2 milioane, arată datele de la Institutul Na­ţio­nal de Statistică. Conform sta­tis­ticilor euro­pene, România se află şi în primii cinci cultivatori de meri în funcţie de suprafaţa livezilor.

În principal, merele româneşti se consumă în stare proaspătă şi o parte din cantitate este procesată şi trans­for­mată în dulceţuri, ţuică sau fructe des­hidratate. Cele în stare proaspătă se comercializează în sezon cel mai mult în piaţă, iar iarna, în extra­se­zon, este cu atât mai greu se găseşti mere româneşti pe rafturile super­mar­keturilor şi hipermarketurilor locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO