♦ România ar putea să îşi crească valoarea adăugată din producţia de mere prin prelungirea termenului de valabilitate al merelor, un produs perisabil, investind în spaţii de depozitare cu temperatură controlată.
România a produs peste jumătate de milion de tone de mere în 2020, în pofida anului agricol secetos, ceea ce înseamnă 4,5% din totalul Uniunii Europene, situându-se pe locul cinci în topul celor mai mari producători, conform catalogului „Cifre-cheie pe lanţul alimentar european - 2021“, publicat recent de Comisia Europeană. Pe primul loc se află Polonia, care realizează 30% din producţia UE.
În ultimii cinci ani, producţia de mere din România a crescut cu 18%, în timp ce numărul de meri a scăzut cu 2%, până la 24,2 milioane, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Conform statisticilor europene, România se află şi în primii cinci cultivatori de meri în funcţie de suprafaţa livezilor.
În principal, merele româneşti se consumă în stare proaspătă şi o parte din cantitate este procesată şi transformată în dulceţuri, ţuică sau fructe deshidratate. Cele în stare proaspătă se comercializează în sezon cel mai mult în piaţă, iar iarna, în extrasezon, este cu atât mai greu se găseşti mere româneşti pe rafturile supermarketurilor şi hipermarketurilor locale.