ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. „Dacă se finanţează constant pomicultura, va creşte producţia de fructe româneşti de pe piaţă şi vom găsi mai greu mere poloneze“

20.04.2021, 11:30

România, între primii cultivatori de mere şi prune din UE, nu reuşeşte să satisfacă în sezonul de iarnă necesarul de fructe pentru consumatori, astfel încât sunt aduse, în special, mere din Polonia sau Olanda, importurile anuale totale de fructe trecând de jumătate de milion de euro.

 

Investiţiile susţinute din fonduri europene, ar putea înclina balanţa în favoarea României, a fost una dintre concluziei ediţiei din 19 a­pri­lie a emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

„Pomicultura este într-o evoluţie foarte bună, pozitivă, iar cu banii europeni este într-un progres constant. Dacă se finanţează constant, vor fi fructe multe româneşti pe piaţă şi vom găsi mai greu mere poloneze pe raft. Este foarte uşor să implementezi un proiect din fonduri europene, iar cererea este foarte mare”, a spus Aurel Onigaş, administratorul Pombis, în cadrul ZF Agropower.

Pombis are livezi tinere, moderne, în sistem intensiv, pe o suprafaţă de 120 de hectare în judeţul Bistriţa-Năsăud, dintre care 70 de hectare de meri, 40 de hectare de pruni şi 10 de hectare cireşi. În total, compania are o suprafaţă cultivată de aproximativ 300 de hectare. De asemenea, are şi o fabrică sucuri, Alma. 

Mihai Coman, director al Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Piteşti – Mărăcineni, a afirmat şi el în cadrul aceleiaşi emisiuni că este în creştere consumul de fructe, menţionând că dacă în 2017 consumul de fructe pe cap de locuitor era de 62 de kilograme, la în anul 2027 va ajunge la 85 de kilograme în România, sub media europeană.

„Dacă vedem global, situaţia din România nu este foarte bună, doar gândindu-ne că în ultimii 25 de ani nu s-a investit decât în pomicultura de grădină, pe suprafeţele mici sau în curţile oamenilor. Programul Naţional de Dezvoltare rurală a cuprins o măsură foarte importantă dedicată acestei ramuri, de investiţii în exploataţii pomicole, care trebuie să continue. Ţinta noastră este să crească cantitatea de fructe proaspete şi procesate din România”, a spus Mihai Coman.

În 2019, ultimul an pentru care există date disponibile, România a avut o producţie de 1,48 de tone de fructe, iar importurile de fructe au fost de 653 mil. euro şi exporturile de 11 ori mai mici, conform datelor de la Institului Naţional de Statisică.

„Sunt optimist în ceea ce priveşte viitorul pomiculturii şi sunt convins că lucurile se vor schimba în bine. De exemplu, în pandemie, oamenii şi-au dorit un stil de viaţă mai sănătos, iar consumul de fructe a crescut şi va creşte în continuare, însă momentan nu cred că îl putem satisface doar din producţia internă. Ţinta noastră este ca pe termen lung, cu investiţii, să îl satisfacem şi să facem şi export”, a spus Mircea Grigoriu, manager al Micul Fermier Gifarm.

Micul Fermier Gifarm are o livadă su­per­in­tensivă de 18 hectare de măr şi 9 hec­tare de viţă-de-vie, producând struguri de masă. „Mai avem disponibile 15 hectare, pe care dorim să facem tot o livadă superintensivă de mere şi aşteptăm bani”, a adăugat Grigoriu.

„Ca să avem iarna mai multe mere româneşti în supermarketuri, trebuie să investim în condiţionarea lor şi în depozite de frig. Cred că ducem lipsă de know-how, de ce înseamnă să păstrezi mere o perioadă îndelungată. Noi încercăm să facem o planificare riguroasă. (...) Până anul trecut, o provocare o reprezenta forţa de muncă. Mergeam noi şi căutam oamenii, dar de anul trecut au venit ei la poartă să ne caute, ceea ce este benefic pentru noi”, a menţionat Mircea Grigoriu.

 

Aurel Onigaş, proprietar, Pombis

► Anul acesta arată foarte bine, niciodată nu au arătat atât de bine culturile, dar dacă vine un frig de 5-6∞C afectează cireşul.

► Avem nevoie de un program naţional de protecţie antigrindină, că n-avem un tun în tot Ardealul şi sunt doar două firme de asigurări împotriva îngheţului în toată ţara, iar legea zilierilor este înrobitoare. Un zilier bun costă 150 de lei şi noi plătim vreo 250 de lei cu taxele la stat.

► Se câştigă bani din pomicultură şi cred că va arăta mai bine sectorul în cinci ani.

 

Mihai Coman, director al Institutului de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Piteşti - Mărăcineni:

► O bună parte din materialul săditor pentru plantaţiile pomicole se importă. Afinul, nucul şi alunul sunt primele trei specii din punctul de vedere al materialului săditor la care stăm bine. Este produs mai mult de 70% din materialul săditor pentru nuc şi afin în România.

► A fost înfiinţată prima cooperativă a pepinieriştilor din România, care îşi propune să acceseze fonduri pentru a face mai mult material săditor, pentru 3-4 milioane de pomi, meri, peri şi cireşi.

► Dacă acum 3-5 ani nu găseam niciun cercetător, la ultima competiţie, acum o lună, am primit 28 de CV-uri pentru două locuri. 

 

Mircea Grigoriu, manager al Micul Fermier Gifarm:

► Au avut loc investiţii masive în ultimii ani în pomicultură, dar e nevoie ca livezile să intre pe rod şi cred că vom recupera în cinci ani scăderea numărului de pomi din ultimii zece ani.

► România este în urmă la depozitare, e neovie de centre de depozitare. Noi, în cadrul companiei, intenţionăm să mărim spaţiul de depozitare.

► Observând trendul de creştele al preţului materiei prime, de 40% la pungi, vom avea o creştere de 10% a fructelor în acest an, însă preţul va fi dat şi de cantitatea de fructe realizată.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny