Companii

România importă roşii de peste 100 mil. euro, iar 65% din cantitate vine din Turcia: „Clima rece şi lipsa serelor şi a solariilor bine puse la punct ne încurcă“. Fiecare român mănâncă peste 40 kg roşii într-un an, iar producţia internă acoperă consumul aproape integral, potrivit statisticilor

România importă roşii de peste 100 mil. euro, iar 65%...

Autor: Florentina Niţu

19.01.2023, 17:00 1388

Problema este că vara se creează supraproducţie, iar iarna avem deficit Producţia în extrasezon se poate face în spaţii protejate şi încălzite, dar în România doar 4% din producţia de legume vine din solarii.

România a importat circa 90.000 de tone de roşii în 2021, cantitate care acoperă peste 11% din consum, conform calcu­lelor ZF făcute pe baza datelor Eurostat, biroul european de statistică. Cea mai mare canti­tate de roşii care intră în România din extern, peste 65%, vine din Turcia. De ce importăm roşii din Turcia când producem sute de mii de tone?

„Clima rece din România şi lipsa serelor şi a solariilor bine puse la punct, plus energia scumpă din toamna trecută, ne încurcă. Am vizitat în urmă cu mai bine de o lună un legumicultor român care avea producţie în solar şi îmi spunea că va opri producţia, pentru că e mult prea scump. E mai simplu şi mai ieftin să aduci din Turcia sau din Egipt, căci la ei e cald“, spune Costică Ciontu, decan al Facultăţii de Agricultură din cadrul USAMV Bucureşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO