România importă roşii de peste 100 mil. euro, iar 65% din cantitate vine din Turcia: „Clima rece şi lipsa serelor şi a solariilor bine puse la punct ne încurcă“. Fiecare român mănâncă peste 40 kg roşii într-un an, iar producţia internă acoperă consumul aproape integral, potrivit statisticilor

Autor: Florentina Niţu 19.01.2023

Problema este că vara se creează supraproducţie, iar iarna avem deficit Producţia în extrasezon se poate face în spaţii protejate şi încălzite, dar în România doar 4% din producţia de legume vine din solarii.

România a importat circa 90.000 de tone de roşii în 2021, cantitate care acoperă peste 11% din consum, conform calcu­lelor ZF făcute pe baza datelor Eurostat, biroul european de statistică. Cea mai mare canti­tate de roşii care intră în România din extern, peste 65%, vine din Turcia. De ce importăm roşii din Turcia când producem sute de mii de tone?

„Clima rece din România şi lipsa serelor şi a solariilor bine puse la punct, plus energia scumpă din toamna trecută, ne încurcă. Am vizitat în urmă cu mai bine de o lună un legumicultor român care avea producţie în solar şi îmi spunea că va opri producţia, pentru că e mult prea scump. E mai simplu şi mai ieftin să aduci din Turcia sau din Egipt, căci la ei e cald“, spune Costică Ciontu, decan al Facultăţii de Agricultură din cadrul USAMV Bucureşti.