Companii

Rolul decisiv al firmelor mici în economie. Şapte sectoare din economie, cu afaceri cumulate de 200 de miliarde de lei, sunt susţinute de microîntreprinderi şi firme mici

Rolul decisiv al firmelor mici în economie. Şapte...

Autor: Dana Ciriperu

09.08.2023, 09:30 172

În agricultură, hoteluri şi restaurante, sănătate sau învăţământ, microîntreprinderile şi firmele mici contribuie cu peste 50% la cifra de afaceri totală a sectorului, ceea ce arată că sunt nu doar ca număr, ci şi ca impact în economie nucleul de bază al creşterii acestor pieţe.

Microîntreprinderile (firme care au până la 9 angajaţi şi afaceri de maximum 2 mil. euro) şi firmele mici  (cele cu afaceri de maxi­mum 10 mil. euro şi 49 de angajaţi) au realizat în 2022 peste 50% din cifra totală de afaceri din agricultură, hoteluri şi res­tau­rante, sănătate, învăţământ, tranzacţii imo­biliare, activităţi profesionale, alte acti­vi­tăţi de servicii, arată o analiză realizată ex­clusiv pentru ZF de Bridge-to-Information.

Cele şapte sectoare de activitate au avut împreună o cifră de afaceri de 200 mld. lei şi peste 580.000 de angajaţi. „Chiar dacă firmele mici şi micro au o pondere relativ redusă în cifra de afaceri totală pe economie, de doar 26% (micro – 10,7%, mici – 15,4%), există câteva industrii şi sectoare care sunt fie dominate de firmele mici şi micro, fie au o pondere semnificativă în totalul cifrei de afaceri“, a declarat pentru ZF Liviu Sav, CXO and co-founder al Bridge-to-Information.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO