Rolul decisiv al firmelor mici în economie. Şapte sectoare din economie, cu afaceri cumulate de 200 de miliarde de lei, sunt susţinute de microîntreprinderi şi firme mici

Autor: Dana Ciriperu 09.08.2023

În agricultură, hoteluri şi restaurante, sănătate sau învăţământ, microîntreprinderile şi firmele mici contribuie cu peste 50% la cifra de afaceri totală a sectorului, ceea ce arată că sunt nu doar ca număr, ci şi ca impact în economie nucleul de bază al creşterii acestor pieţe.

Microîntreprinderile (firme care au până la 9 angajaţi şi afaceri de maximum 2 mil. euro) şi firmele mici  (cele cu afaceri de maxi­mum 10 mil. euro şi 49 de angajaţi) au realizat în 2022 peste 50% din cifra totală de afaceri din agricultură, hoteluri şi res­tau­rante, sănătate, învăţământ, tranzacţii imo­biliare, activităţi profesionale, alte acti­vi­tăţi de servicii, arată o analiză realizată ex­clusiv pentru ZF de Bridge-to-Information.

Cele şapte sectoare de activitate au avut împreună o cifră de afaceri de 200 mld. lei şi peste 580.000 de angajaţi. „Chiar dacă firmele mici şi micro au o pondere relativ redusă în cifra de afaceri totală pe economie, de doar 26% (micro – 10,7%, mici – 15,4%), există câteva industrii şi sectoare care sunt fie dominate de firmele mici şi micro, fie au o pondere semnificativă în totalul cifrei de afaceri“, a declarat pentru ZF Liviu Sav, CXO and co-founder al Bridge-to-Information.