Companii

Retelele de farmacii cresc, farmacistii independenti dispar. Cum comentati?

25.11.2009, 23:10 36

Retelele de farmacii Sensiblu, Help Net, Centrofarm auinregistrat cresteri ale vanzarilor cuprinse intre 20 si 40% inprimele noua luni ale acestui an comparativ cu perioada similaradin 2008, in conditiile eliminarii plafoanelor la farmacii si aextinderii pe care au avut-o in semestrul doi al anului trecut. Pede alta parte, farmaciile independente se pregatesc de inchideri,pe fondul situatiei dificile generate de cresterea termenelor deplata. Conform unui studiu realizat de Societatea Academica dinRomania (SAR), circa 10% din farmacii sunt date in judecata pentruincapacitate de plata.

Sensiblu, liderul pietei cu 220 de unitati, a avut o crestere de41% pana la 573,7 mil. lei (135 mil. euro), in timp ce Help Net acrescut cu 23% la 50 mil. euro. Companii precum Sensiblu si HelpNet au actionariat comun cu distribuitori de talie mare, astfel caau sustinerea financiara necesara. Centrofarm este reteaua care s-aextins cel mai puternic in ultimii ani.

"Noi am deschis 23 de farmacii anul trecut, dintre care probabilmai mult de jumatate in partea a doua a anului", a explicat DorinCatana, directorul general al Centrofarm evolutia companiei.Centrofarm a avut in primele trei triemstre ale anului o cifra deafaceri de 102 mil. lei (24 mil. euro), in crestere cu 40% fata deperioada similara din 2008. In acelasi interval insa compania si-adublat pierderile, la 10,6 mil. lei (2,5 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO