Companii

Reteaua de bricolaj Praktiker muta miza pe provincie

22.07.2008, 16:56 19

Praktiker, cel mai mare operator de magazine de bricolaj de pe piata locala, va deschide saptamana viitoare la Iasi a doua unitate a retelei din acest oras, fiind vizate pentru anii viitori si orasele Constanta, Brasov si Cluj-Napoca pentru a doua deschidere.
O acoperire mai buna a oraselor mari ar putea asigura companiei germane primul loc pe piata si in urmatorii ani, in conditiile intensificarii concurentei prin intrarea pe piata a unor jucatori puternici la nivel international, precum BauMax, Hornbach, Obi sau Mr. Bricolage.
Praktiker a fost a doua retea internationala care a intrat pe piata romaneasca de bricolaj in anul 2002, la cateva luni dupa intrarea Bricostore. Atat Praktiker, cat si Bricostore vizeaza in acest an doar orasele mari din provincie, avand fiecare in plan cinci inaugurari de magazine in 2008.
Cei doi retaileri domina in prezent retailul de bricolaj din Capitala, insa reteaua germana nou intrata pe piata, Hornbach, vine puternic din urma, avand deja 2 unitati operatioanale in Bucuresti.
Dupa deschiderea celui de-al treilea magazin in Capitala, la finele anului trecut, compania germana a atacat piata din provincie cu formate de magazine de dimensiuni mai reduse in orasele medii si cu extinderea in mai mult de o locatie in orasele mari precum Timisoara.
Retailerul a investit 12,4 mil. euro in al doilea magazin la Iasi, acesta urmand sa duca numarul unitatilor Praktiker pe piata locala la 23.
"In acest al doilea proiect incheiat la Iasi am avut de partea noastra avantajul de a fi devenit deja un investitor familiarizat cu piata locala. Am luat decizia de a ne extinde activitatea in zona cunoscand foarte bine potentialul ei si asteptarile pe care le au clientii de aici. Cele doua magazine din oras, deschise la un interval de 7 luni unul fata de celalalt, ne vor asigura o prezenta foarte puternica in regiune", a declarat Guenter Vosskaemper, director general Praktiker Romania.
Unitatea, cu o suprafata de vanzare de 8.200 de metri patrati, este situata in centrul comercial Era Shopping Park, unde este amplasat si un hipermarket Carrefour.
Valoarea investitiilor realizate de Praktiker in Romania a ajuns in prezent la aproximativ 220 mil. euro, potrivit datelor comunicate de companie.
Anul trecut, Praktiker Romania s-a aflat in centrul strategiei de expansiune a retailerului in afara Germaniei.
Pe fondul expansiunii retelei cu 4 unitati, vanzarile pe piata romaneasca au crescut cu circa 63% in 2007 fata de anul anterior, ajungand la 251,4 mil. euro. Piata de distributie a materialelor de constructii, care include si retailul de bricolaj, era estimata la 2-2,5 mld. euro la nivelul anului 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO